Now Reading
Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną

Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną

Dziś mała odmiana, coś zupełnie bez mięsa ale mimo to z dużą ilością białka. Dietetyczne białkowe naleśniki na słodko. Nadzienie z twarogu i jogurtu + żurawiny i cynamon to świetne i oryginalne połączenie. W przepisie podaje uniwersalny przepis na ciasto do naleśników.

Oprócz twarogowego nadzienia można podawać naleśniki z bez cukrowym dżemem (stoiska/sklepy ze zdrową żywnością), gęstą odżywką białkową czy jeść na sucho. Opcji jest wiele. Smacznego!

Czas przygotowania: 40 min
Składniki ok. 10 porcji

  • 6 białek
  • 1 żółtko
  • 250g chudego twarogu
  • 75g mąki razowej
  • 50ml mleka
  • mały jogurt naturalny
  • pół szklanki żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarenka słodziku stewii

Do przygotowania naleśników potrzebne będą również:
cienka patelnia teflonowa, robot kuchenny (mikser i blender)

Przygotowanie

Białka jaj, przy użyciu robota kuchennego ubij niezupełnie na sztywno (dobrze dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia). Żółtko, mąkę, mleko i na końcu wodę (w ilości potrzebnej do uzyskania konsystencji ciasta do naleśników – około 1 szklanki) wymieszaj razem w misce. Dodaj do miski ubite wcześniej białka, skruszone ziarenko słodziku i dokładnie wymieszaj (jeśli zbyt gęste dodaj wody).

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), wylewając na patelnie równomiernie ciasto. Gdy naleśnik zetnie się od spodu i sam będzie odchodził od powierzchni patelni przerzuć go na drugą stronę (używając drewnianej łopatki lub po prostu podrzucając patelnią).

Przygotowanie farszu polega na dodaniu do twarogu jogurtu, 2 ziarenek słodziku, sparzonej wcześniej żurawiny oraz łyżeczki cynamonu. Usmażone naleśniki zawijaj w rulony z nadzieniem. Całość polać możesz sosem z jogurtu, słodzika i cynamonu.

Wartości odżywcze

Białko: 91g
Węglowodany: 70g
Tłuszcz: 12g
Kalorie: 768 kcal

6 komentarzy
  • Jeśli chodzi o dietetyczne naleśniki, to ja robię to nieco inaczej: mąka (ale tortowa, z razową nie próbowałam), szczypta soli, woda o temp. ok. 60stC, miksuję – robię konsystencję jak śmietana. Smażę jak normalne naleśniki, czyli na patelni tylko raz wysmarowanej pędzelkiem olejem. Twaróg mieszam tylko z jogurtem naturalnym i dodaję jeden drobno pokrojony lub zmiksowany owoc, taki na jaki akurat mam ochotę. Myślę że te moje są mimo jasnej mąki nieco lżejsze (ale może się mylę).

  • Przepis fajny mam zamiar dzisiaj wypróbować :) haha do kolegi wyzej … możesz sobie z tych żółtek maseczke na włosy zrobić jak taki oszczędny jesteś hahaha …

  • ja naleśniki robię ze skrobi kukurydzianej… żółtka można dać psu :P ja daje czasami jedno do sera.

  • A ja wlasnie zrobilam je…i niebo w gebie!!! pycha !!! i jak dla mnie sa one jak najabrdziej dietetyczne,a nie od dzis interesuje sie gotowaniem w takiej formie ;) pozdr!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry