Now Reading
Filet z kurczaka duszony w warzywach

Filet z kurczaka duszony w warzywach

Dietetyczne piersi z kurczaka duszone w warzywach hewps.pl Blog Kulinarny

Mięso duszone a nie smażone, w tym przypadku duszony w warzywach drób, charakteryzuje się jeszcze bardziej „lekkim” smakiem a także jest bardziej kruche i delikatnie niż po usmażeniu. Poniżej przepis na szybkie danie z piersi kurczaka w warzywach. Zamiast stosowania tłustych sosów na zasmażce wybierajcie takie rozwiązania. Duszone warzywa są z pewnością zdrowszym rozwiązaniem i wg mnie są najlepszą alternatywą dla sosu.

Czas przygotowania: ~30 minut
Składniki (4-5 porcji)

  • 800g piersi z kurczaka
  • 2-3 kolorowe papryki
  • 5 średnich pomidorów
  • 400g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra

Przygotowanie

Pokrojone w kostkę piersi należy lekko podsmażyć na oliwie z oliwek dość intensywnie przyprawiając pieprzem. Po 2-3 minutach, gdy kawałki mięsa są już z każdej strony lekko podsmażone dorzucamy pokrojoną na pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry i dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pomidory (mogą to być z puszki), wyciskamy czosnek oraz delikatnie solimy i po wywieszaniu całej zawartości patelni, dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut. Wyznacznikiem gotowego dania są miękkie kawałki papryki. Danie smakuje najlepiej podane z ryżem lub ewentualnie z makaronem.
Smacznego!

Wartości odżywcze

Białko: 187g
Węglowodany: 19g
Tłuszcz: 29g
Kalorie: 1090 kcal

(wliczono wszystkie warzywa oraz 15g oliwy z oliwek, nie wliczono ryżu)

7 komentarzy
  • ten przepis wygląda super, ale jak zrobiłam, to mi jakiś przypraw brakowało, co by tu można dodać?

  • Tutaj intensywność smaku podbijałbym ilością czosnku, ewentualnie jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, dodałbym po łyżeczce papryki słodkiej i papryki ostrej (z ostrą i pieprzem razem ostrożnie).

  • Bardzo smaczne danie. Ugotowałem więcej i tak mi smakuje, że jem od 4dni ciągle z apetytem. Doprawiłem trochę ziołami i zagęściłem koncentratem pomidorowym.

  • Wszystko ładnie pięknie ale oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia.
    Lepiej użyć oleju rzepakowego.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry