Now Reading
Lekka sałatka z zielonych szparagów

Lekka sałatka z zielonych szparagów

Sezon na szparagi powoli się kończy. Do kremu ze szparagów i sałatki na bazie kaszy bulgur, do których przepisy możecie znaleźć tutaj dołącza dziś kolejna szybka w przygotowaniu, lekka sałatka. Oprócz szparagów znajdziecie w niej kolorowe pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory, które nadadzą jej niezwykłego aromatu. Przepis na sałatkę:

Składniki (4 porcje)

pęczek zielonych szparagów
1 awokado
10 pomidorków koktajlowych
4 suszone pomidory z oliwy
kruszony parmezan
pieprz i sól

Przygotowanie

Szparagi obieramy od dołu i gotujemy ok 8 minut w osolonej wodzie, po czym wkładamy do miski z zimną wodą aby je zahartować i aby nie straciły smaku oraz koloru. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe plastry lub na ćwiartki a awokado w drobną kostkę. Dodajemy małe kawałki suszonych pomidorów i oprószamy całość parmezanem, pieprzem i solą. Jeśli ktoś lubi ziołowe smaki, może użyć również ulubionej ziołowej przyprawy, np. Ziół Małgosi

Zobacz także

4 komentarze
  • Zupełnie przypadkiem trafiłam na ten blog i muszę przyznać, że moim Czytelniczkom z pewnością przydałyby się takie przepisy i porady ;-) Często pytają o odżywianie w ciąży, po niej i karmienie maluchów. W każdym przypadku powinno to być po prostu zdrowe odżywianie i cieszę się, że ktoś je promuje! Gratuluję!

  • Dobre połączenie składników zawierających mnóstwo cennych dla organizmu substancji odżywczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na awokado. Moim zdaniem owoc ten powinien być składnikiem praktycznie każdej przygotowanej potrawy.

  • Niestety, ale nowe technologie zabijają to co było. Teraz wszystko jest robione masowo. W skali makro- komputery, tablety wcale nie dają nam więcej czasu na odpoczynek, sen, jedzenie itp. Nowa technologia nas ogranicza, to co naturalne jest droższe. Dobrym pomysłem na oszczędność czasu jest zakup kraty piwka, w specjalistycznych sklepikach może nawet z ceny by zeszli :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry