Now Reading
Przepis na sosy i dipy idealne do grilla

Przepis na sosy i dipy idealne do grilla

Pogoda powoli zaczyna nas rozpieszczać, a co za tym idzie sezon grillowy tak ukochany przez Polaków właśnie się rozpoczyna. Ja osobiście nie wyobrażam sobie mięsa czy ryby bez dodatku smakowitego dipu, który doskonale podkreśla smak potraw. Nie byłabym sobą gdyby sosy nie były dietetyczne, więc nigdzie w składzie nie znajdziemy majonezu. Poniżej podaję przepisy na 4 różne dipy, na pewno każdy znajdzie coś w swoim guście. Sos czosnkowy, doskonały do mięs i pieczonych ziemniaków tak zwany klasyk. Sos koperkowy najlepiej komponuje się z rybą,bardzo odświeżający i orzeźwiający smak. Sos paprykowy również do mięs, ostatnio mój numer jeden, za sprawą wędzonej papryki którą niedawno odkryłam i wreszcie salsa mango, świetnie smakuje z krewetkami lub ośmiornicą.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny 200 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • pierz ziołowy
  • 2 łyżki keczupu bez cukru
  • tymianek

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy cały kubek jogurtu naturalnego, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru, keczupu oraz pieprzu ziołowego i mieszamy wszystko razem. Na końcu dodajemy łyżeczkę tymianku i zostawiamy sos na kilka godzin żeby składniki się przegryzły.

Sos koperkowy

Składniki:

  • Pęczek koperku
  • jogurt naturalny 200 ml
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy jogurt naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, szczyptę pieprzu cytrynowego. Następnie siekamy koperek bardzo drobno i łączymy z sosem.

Sos paprykowy

Składniki:

  • jogurt naturalny 200 ml
  • pół papryki konserwowej
  • 1 papryczka chilli
  • pół papryki czerwonej świeżej
  • szczypta papryki wędzonej

Przygotowanie:

Do jogurtu naturalnego dodajemy drobno pokrojoną paprykę konserwową, chilli, paprykę świeżą oraz szczyptę papryki wędzonej. Całość blendujemy na gładką masę. Sos ma niesamowity kolor i bardzo intensywny paprykowy smak, ciekawa jest również nuta wędzonej papryki.

Zobacz także

Salsa mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • papryczka piri piri lub chilli
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Mango obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy papryczkę i szczyptę kardamonu. Całość miksujemy tak aby pozostały małe kawałeczki mango. Smacznego

3

Składniki potrzebne do przygotowania ww. sosów znajdziecie w sklepie hewps.pl – szczególną uwagę polecamy zwrócić na naturalne przyprawy: https://hewps.pl/24-przyprawy

6 komentarzy
  • Sezon prawie w pełni. Niech no tylko pogoda się polepszy, to od razu wypróbowuję ten zestaw sosów na moim tarasie ;)

  • Cudne przepisy. Uwielbiam gotować i o ile na potrawy mam jakiś pomysł to zawsze wszelkiego rodzaju sosy i dipy stanowią moją piętę Achillesa. Dlatego też już spisałam sobie wszystkie propozycje i w planach mam próbowanie poszczególnych smaków. Bo wydają się świetne! ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry