Now Reading
Przepis na smażony biały ser

Przepis na smażony biały ser

smażony ser z kminkiem

Ponieważ osobiście spożywam duże ilości nabiału, głównie białego sera, moja lodówka jest zawsze odpowiednio zaopatrzona w tego rodzaju produkty. Spożywam biały ser w różnych kombinacjach, czasem jest to zwykła pasta twarogowa lub pasta jajeczna z tuńczykiem, a czasami piję koktajle z twarogu i odżywki białkowej. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy zostało nam trochę sera z poprzednich dni. Sera już suchego i na pewno nie tak świeżego jak pierwszego dnia. Mamy dla Was ciekawe rozwiązanie tego problemu. Od dziś nie będziecie już więcej marnować wyschniętego twarogu. Oto przepyszny smażony ser według przepisu mojej babci :)

Jak przygotować smażony ser

Czas przygotowania: 15 minut

Potrzebne składniki (2-3 porcje)

  • 500g półtłustego twarogu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jedno całe jajko
  • płaska łyżeczka soli / vegety / odrobina kostki rosołowej dobrej jakości https://hewps.pl/76-mieszanki
  • ziarenka kminku

Sposób przygotowania

Twaróg kruszymy na patelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do uzyskania charakterystycznego zapachu, proces można przyspieszyć posypując twaróg łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie smażymy ser na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy łyżeczkę soli lub vegety, wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy kminek (lub nie dodajemy jeśli nie lubimy ;). Całość wlewamy do miski i czekamy aż ostygnie. Ser można również spożywać jak fondue.

Uwaga: nie każdy twaróg nadaje się na ser smażony, najlepsze są twarogi pochodzące z ekologicznych sklepów. Czasami bywa tak, że ser po usmażeniu ma gorzki smak, jest to wina ulepszaczy dodawanych do twarogu.

Zobacz także

Wartości odżywcze dla całości ww. składników

Białko: 97g
Węglowodany: 19g
Tłuszcz: 27g
Kalorie: 709 kcal

14 komentarzy
  • Nie trzeba dodawać ,służy ono głownie jako zagęstnik ,ale jeśli go nie będzie nic sie nie stanie . Ja dodaje głównie dlatego,że jajko zwiększa objętość sera i jest go po prostu więcej :)

  • pamietam jak moja mama kiedys smazyla taki ser. Bialy ser kruszyla na papier i zostawiala w cieplym miejscu tak zeby sie naturalnie zepsul:-) A potem sie go smazylo:-) Smierdzi strasznie przy smazeniu, ale jest pyszny, szczegolnie na cieplo:-)

  • hmm…ale jak bez jaja np wystudze set to moze byc jakiś rzadki, rozlatywac się?

    zrobilam juz ten przepis, pycha!:) ale jajo mi dodaje tluszu:(

  • Nie bedzie sie rozlatywal :) Kiedys zapomnialam dodac i wyszedl taki jak zwykle

  • Nie przesadzajmy…. ile kalorii ma jedno żółtko ? ;) Jeśli się odchudzasz, skup się na całodobowym spożyciu energii a nie na takich drobiazgach :)

  • co robię źle jeśli ser po zastygnięciu jest twardy, zbity tak jak była wcześniej kostka twarogu? Możliwe, ze za długo go smaże?

  • Smazyc nalezy do momentu az wszystkie grudki sera sie rozpuszcza ,po zastygnieciu nie ma konsystencji jak serek topiony,raczej kroimy go nozem niz rozsmarowujemy. Moze to kwestia twarogu , jakiego używałas ?

  • Czy mogę użyć świeżego sera? W sensie takiego świeżo kupionego i otwartego tego samego dnia? :D

  • Czy ta wartość kaloryczna podana w przepisie dotyczy tego pół kilograma sera cze 100g? I w ogóle skąd tak dużo tych kalorii?!

  • Wartości w przepisie podane są zawsze dla wszystkich składników w nim użytych. Kalorie pochodzą z sera i jajka ;) 100g półtłustego twarogu to 133 kcal.

  • Polecam twaróg z OSM Głuchów , jest naturalny i idealnie nadaje się do tego przepisu !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry