Now Reading
CHILI CON CARNE

CHILI CON CARNE

Chili con carne ( carne z hiszpańskiego oznacza mięso) – danie pochodzące prawdopodobnie z Meksyku to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, ostrej papryki oraz płynu w postaci wody lub bulionu oraz przypraw. Dodatkowo może zawierać cebulę, pomidory i fasolę.

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (4-5 porcji)

1kg mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina lub 50/50)
400g ryżu
puszka fasoli
puszka kukurydzy
2 puszki pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego (oczywiście pomidory naturalne w sezonie wskazane)
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej (lub drobno pokrojona papryka chili)
2 łyżeczki papryka słodkiej
2 łyżeczki kminku
bulion wołowy
łyżeczka oregano
pieprz, sól
oliwa z oliwek

Większość potrzebnych składników, w tym szeroki wybór naturalnych przypraw znajdziecie tutaj: https://hewps.pl/24-przyprawy

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i bardzo drobno posiekaną paprykę chili, dusić pod przykryciem, a gdy cebula się zeszkli zdjąć całą zawartość patelni do miseczki. Na pozostałej oliwie (jeśli trzeba należy dolać) usmażyć mięso mielone a następnie dodać przygotowaną wcześniej cebulę i paprykę. Dodać pomidory i koncentrat, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy i dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz 3/4 kostki bulionowej (na 200ml wrzątku) i dusić pod przykryciem aż fasola i kukurydza zmiękną, ale się nie rozgotują. Podawać z ryżem. Smacznego.

Wartości odżywcze

Białko: 223g
Węglowodany: 343g
Tłuszcz: 170g
Kalorie: 3807 kcal

Wliczono wszystkie składniki łącznie z ryżem i 30g oliwy z oliwek. Wartości wyliczono dla 500g mięsa mielonego od szynki i 500g mielonego z rostbefu.

Z powyższej ilości produktów, 4-5 porcji to oczywiście wielkości dla głodnego dorosłego mężczyzny ;)

5 komentarzy
  • Super danie :) Ja zamiast oliwy smażyłam na PAM i jest również ekstra ;)

  • Mała uwaga do przepisu. Zamiast kminku powinien tam się znajdować KMIN RZYMSKI. To jest INNA PRZYPRAWA! I właśnie ta przyprawa nadaje potrawie „właściwego” smaku chilli con carne :)

  • Zgadza się, to zupełnie inne przyprawy. Niestety kmin rzymski jest stosunkowo trudno dostępny, dlatego gotując chili con carne po raz pierwszy użyłem kminku. Tak bardzo przypasowała mi wówczas ta przyprawa, że do dziś stosuje do chili con carne właśnie kminek :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry