ROLADKI DROBIOWE

Mała odmiana dla tych, którym znudziło się już jedzenie suchej, smażonej lub gotowanej piersi z kurczaka, czyli dla wszystkich fanów sportów siłowych, dla których codziennością jest tzw. „kura z ryżem” ;). Dziś stosunkowo szybkie w przygotowaniu, soczyste rolady drobiowe z warzywami w środku.
Czas przygotowania: ~40 minut
Składniki (3 porcje = 6 sztuk)
600g piersi z kurczaka
pół papryki
cebula
pieczarki lub suszone grzyby
kiszone ogórki
kostka warzywna ze sklepu: https://hewps.pl/77-jednorodne
przyprawa do drobiu
Przygotowanie
Około 200 gramowe piersi pokroić należy wzdłuż i ubić młotkiem do mięsa. Posypać z obu stron ulubioną przyprawą oraz ułożyć do środka pokrojone w paski warzywa. Zawinąć pierś i związać sznurkiem. Następnie wrzucić na patelnię z dość głęboką warstwą oliwy z oliwek i podsmażyć po minucie z każdej ze stron. Ponieważ tak wysokich kawałków mięsa nie da się dobrze usmażyć na samym tylko oleju wlewamy na patelnię szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką warzywną. Tak podlane rolady dusimy pod przykrywką przez ok. 20 minut. Podajemy z ryżem i dodatkowym warzywem.
Wartości odżywcze
Białko: 129g
Węglowodany: 0g *
Tłuszcz: 8g
Kalorie: 594 kcal
* nie wliczono warzyw oraz ryżu – 100g ryżu (torebka) to ok. (zależnie od gatunku) 7g białka, 1,5g tłuszczy, 70g węglowodanów i 330 kcal