SZYBKA KANAPKA CAPRESE

Caprese to włoska sałatka pochodząca z regionu Kampania. Jej przygotowanie polega przekładaniu na przemian plastrów sera mozzarella, pomidorów, liści bazylii oraz polaniu wszystkiego oliwą z oliwek i posypiania świeżym pieprzem oraz solą. Kolorystyka tej sałatki odzwierciedlać ma włoską flagę. Dziś szybka przekąska po włosku czyli wersja „kanapkowa” sałatki caprese.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 2 kanapki
2 razowe bułki z ziarnami
1 duży pomidor
ok. 100 g sera mozzeralla (niecały woreczek)
świeża bazylia
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie
Bułki pokrojone na pół od wewnątrz natrzeć należy oliwą i posypać solą. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry. Na jednej połówce bułki ułożyć należy listki bazylii, plastry pomidora, mozzarelli i na wierzchu z powrotem plaster pomidora. Całość posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i złożyć z drugą połówką bułki.
Wartości odżywcze (2 bułki)
Białko: 31g
Węglowodany: 91g
Tłuszcz: 29g
Kalorie: 758kcal
Konkurencja dla Canappki ;)
Wygląda super!