Teraz czytasz
SZYBKA KANAPKA CAPRESE

SZYBKA KANAPKA CAPRESE

Caprese to włoska sałatka pochodząca z regionu Kampania. Jej przygotowanie polega przekładaniu na przemian plastrów sera mozzarella, pomidorów, liści bazylii oraz polaniu wszystkiego oliwą z oliwek i posypiania świeżym pieprzem oraz solą. Kolorystyka tej sałatki odzwierciedlać ma włoską flagę. Dziś szybka przekąska po włosku czyli wersja „kanapkowa” sałatki caprese.

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 2 kanapki

2 razowe bułki z ziarnami
1 duży pomidor
ok. 100 g sera mozzeralla (niecały woreczek)
świeża bazylia
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Przygotowanie

Bułki pokrojone na pół od wewnątrz natrzeć należy oliwą i posypać solą. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry. Na jednej połówce bułki ułożyć należy listki bazylii, plastry pomidora, mozzarelli i na wierzchu z powrotem plaster pomidora. Całość posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i złożyć z drugą połówką bułki.

Wartości odżywcze (2 bułki)

Białko: 31g
Węglowodany: 91g
Tłuszcz: 29g
Kalorie: 758kcal

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry