Imbir to bylina z pewnością bardziej popularna od kurkumy. Stosowany jest już na dobre w…
Owoce ostatnimi czasy stały się dość kontrowersyjnym składnikiem diety, o którym krążą różne opinie wśród…
Słowem wstępu – kakao swoje początki spożycia miało w regionach tropikalnych, prawdopodobnie Ameryki Środkowej i…
Ostatnimi czasy zamienniki cukru białego bardzo mocno zyskały na popularności. Rosnąca świadomość na temat zdrowego…
Sezon na dynię trwa pewien okres w roku, choć jak się może okazać – nie…
Ksylitol, inaczej cukier brzozowy to po prostu alkohole cukrowy. Jest on najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym…
Komosa ryżowa, Quinoa, Złoto Inków. To najbardziej popularne nazwy pseudozboża. Według ONZ jest produktem tak…
Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda! W ostatnim czasie zdrowa żywność zaczyna…
Orzechy są nieodłącznym elementem mojej diety. Orzechy nerkowca, orzechy pekan, migdały ale przede wszystkim orzechy…
Kokos. Według mnie najprawdziwszy super food. Orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym…
Stewia (Stevia rebaudiana) to liściasta roślina pochodząca z Ameryku Południowej, a dokładnie z Paragwaju, gdzie…
Cynamon to obok opisywanych wcześniej na naszym blogu kurkumy i imbiru przyprawa o silnych właściwościach…
Sok z buraków – czy warto go stosować? Jest to wyjątkowe warzywo, bardzo bogate w kwas…
Któż z nas nie lubi tej kostki? Kto nie kończy na jednej kostce? Czy ktoś…