Zdrowa żywność

ksylitol

Ksylitol czy stewia?

Ostatnimi czasy zamienniki cukru białego bardzo mocno zyskały na popularności. Rosnąca świadomość na temat zdrowego…

Pestki dyni - zdrowa żywność - żywność ekologiczna

Pestki dyni – właściwości

Sezon na dynię trwa pewien okres w roku, choć jak się może okazać – nie…

cukier brzozowy

Cukier brzozowy czyli ksylitol

Ksylitol, inaczej cukier brzozowy to po prostu alkohole cukrowy. Jest on najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym…

quinoa

Quinoa czyli Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, Quinoa, Złoto Inków. To najbardziej popularne nazwy pseudozboża. Według ONZ jest produktem tak…

zdrowa żywność

Zdrowa żywność – gama wyselekcjonowanych produktów

Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda! W ostatnim czasie zdrowa żywność zaczyna…

orzechy brazylijskie właściwości

Orzechy brazylijskie i ich cenne właściwości

Orzechy są nieodłącznym elementem mojej diety. Orzechy nerkowca, orzechy pekan, migdały ale przede wszystkim orzechy…

kokos

Kokos – król orzechów – produkty z kokosa

Kokos. Według mnie najprawdziwszy super food. Orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym…

stewia w proszku

Stewia w proszku – Roślina słodsza od cukru

Stewia (Stevia rebaudiana) to liściasta roślina pochodząca z Ameryku Południowej, a dokładnie z Paragwaju, gdzie…

cynamon

Cynamon i jego właściwości

Cynamon to obok opisywanych wcześniej na naszym blogu kurkumy i imbiru przyprawa o silnych właściwościach…

sok z buraków

Sok z buraków i jego właściwości

Sok z buraków – czy warto go stosować? Jest to wyjątkowe warzywo, bardzo bogate w kwas…

czekolady

Korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady i ziaren kakaowca

Któż z nas nie lubi tej kostki? Kto nie kończy na jednej kostce? Czy ktoś…

pomidor

Pomidor i przetwory pomidorowe – kopalnia likopenu

Rynek suplementów w Polsce prężnie rozwija się z każdym miesiącem. Czy odnosicie wrażenie, że dzięki…

orzechy

Orzechy – 3 powody, dla których powinieneś je jeść

Orzechy, czyli nasiona, są znane chyba przez każdego. Zazwyczaj służą nam jako przekąska bądź dodatek…

masło klarowane

Dlaczego warto jeść masło klarowane (GHEE)

Ghee, czyli masło klarowane jest używane od wielu lat. Mówi się, że początki użyteczności masła…