Zdrowa żywność

Jaki słodzik wybrać?

Chcąc dbać o zdrowie, musimy zadbać przede wszystkim o naszą dietę. To, co zwykle jest…

Czy warto jeść strączki? 6 korzyści

Strączki, czyli rośliny czy też nasiona strączkowe są bardzo popularne nie tylko w dietach wegańskich…

Skorupki jaj – najlepsze źródło wapnia

Skorupki jaj to ogromne bogactwo wapnia. Prawdopodobnie jest to najlepsze i najtańsze naturalne źródło, które…

Co zrobić z owocami i warzywami, by cieszyć się ich smakiem cały rok

Mamy akurat jeden z najbardziej aromatycznych i smacznych okresów w Polsce. Kto z nas nie…

Korzyści morwy białej

Morwa biała rośnie na drzewie o nazwie Morus alba. Liście zawierające składniki odżywcze są wykorzystywane…

Migdały – właściwości, wartości odżywcze, kaloryczność, zalety.

Migdały wydają się być jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych produktów z kategorii: orzechy, pestki,…

Orzeszki piniowe – właściwości i wartości odżywcze. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

Orzeszki pinii, czyli orzechowy piniowe lub po prostu piniole, to nasiona sosny iglastej pinia, rosnącej…

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe to jedna z najbardziej popularnych przekąsek, uwielbianych przez większość społeczeństwa. Podawane jest w…

Zagrajmy w zielone

Znam dwa typy osób – tych, którzy zachwycają się już na samym początku wiosny szczypiorkiem,…

Migdały kalifornijskie – właściwości, wartości odżywcze. Ile kalorii mają migdały kalifornijskie?

Nie ma grama przesady w stwierdzeniu, że migdały to jedna z najzdrowszych dostępnych przekąsek! A…

Ksylitol czy stewia?

Ostatnimi czasy zamienniki cukru białego bardzo mocno zyskały na popularności. Rosnąca świadomość na temat zdrowego…

Orzechy laskowe – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy laskowe kojarzą się zazwyczaj z czekoladą, bo właśnie w niej znajdziemy ich najwięcej. Na…

Imbir – właściwości

Imbir, a właściwie wyciąg z korzenia imbiru (Zingiber officinale) jest gorzką i wiatropędną rośliną leczniczą. Pobudza…

Jakie zalety mają orzechy włoskie?

Orzechy niemal zawsze wymieniane są w różnego rodzaju poradnikach żywieniowych jako cenne źródło substancji odżywczych.…