Teraz czytasz
BARSZCZ CZERWONY

BARSZCZ CZERWONY

Grzyby płuczemy, kruszymy, wkładamy do małego garnuszka z wodą (300ml) i gotujemy na wolnym ogniu 90 minut. Buraki obieramy, kroimy w plastry, wkładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojone w ćwiartkę jabłka, przekrojone na 4 części marchewkę i pietruszkę, ćwiartki cebuli, seler i ząbki czosnku. Zalewamy 4 litrami wody, dodajemy łyżkę soli, przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok 30 minut na wolnym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i wywar z grzybów, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.

Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut gotowania
Składniki (na duży garnek)

  • 2kg buraków
  • 2 jabłka
  • włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • cytryna
  • 6 suszonych grzybów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 2 goździki
Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry