Teraz czytasz
CASSEROLE Z KURCZAKIEM I FASOLĄ

CASSEROLE Z KURCZAKIEM I FASOLĄ

Z kilku łyżek oliwy z oliwek, przypraw oraz soku z połowy cytryny tworzymy marynatę którą smarujemy kawałki mięsa. Odstawiamy wszystko na kilka godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Do brytfanny (lub innego żaroodpornego naczynia, ew. patelni) wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, na której przez kilka minut, ciągle mieszając, smażymy pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę, po czym wyciągamy je z naczynia a w ich miejsce umieszczamy kawałki mięsa razem z pozostałą marynatą. Smażymy znów po kilka minut z każdej ze stron, dodajemy odsączoną fasolę (kolejne 3 minuty smażenia), z powrotem dodajemy ziemniaki i cebulę, zalewamy wszystko 300ml bulionu z kostki drobiowej, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy tak wszystko przez 60 minut a następnie po ściągnięciu pokrywki umieszczamy w naczyniu pół cytryny pokrojone na drobne kawałki i pieczemy bez przykrycia przez 15 minut.

Czas przygotowania: marynowanie kilka godzin, przygotowanie 30 min, pieczenie 75 min
Składniki (3-4 porcje)

– 6 udek z kurczaka
– 4 średnie ziemniaki
– 2 cebule
– puszka czerwonej fasoli
kostka rosołowa o dobrym składzie
– oliwa z oliwek
– cytryna
– 4 łyżeczki estragonu
– płaska łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżeczki cynamonu

Wartości odżywcze

Białko: 121g
Węglowodany: 64g
Tłuszcz: 89g
Kalorie: 1537 kcal


=
=
=
=
==============================================================================================

Polecam również:
Tagliatelle ze szpinakiem

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry