MAKARON W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO OLIWKOWYM Z ANCHOIS I KAPARAMI

Blog kulinarny Fitness Food przedstawia (cały czas dietetyczny) przepis ma oryginalne i aromatyczne włoskie danie. Charakterystyczny dla tego kraju makaron penne, oliwa z oliwek, pomidory, ostra papryka i oliwki a także wyraziste w smaku kapary i anchois tworzą razem niesamowity aromat tej potrawy. To, co prawda bez mięsne danie, z dodatkiem świeżego czosnku i drobno posiekanej pietruszki powinno zadowolić nawet najbardziej wybredne mięsożerne podniebienie. Gorąco polecam! Wg mnie, jedna z najlepszych potraw jak zamieściłem ostatnio na blogu!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki 3 porcje
- 300g makaronu razowego w kształcie penne
- pół czerwonej papryki
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryki chili
- puszka pomidorów
- pół szklanki czarnych oliwek
- dwie łyżki odsączonych kaparów
- 10 filecików anchois
- 2 ząbki czosnku
- dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekane papryki, czosnek (jeden ząbek pokrojony w drobne płatki, drugi wyduszony). Po dwóch minutach dodajemy pomidory, szczyptę pieprzu oraz soli, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy całe oliwki, drobno posiekane kapary i anchois oraz natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając po czym wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej (al dente) w osolonej wodzie makaron. Dokładnie wszystko mieszamy gotując jeszcze wszystko razem przez 1 minutę. Podajemy od razu po wyjęciu potrawy z patelni, dekorując posiekaną pietruszką lub jej liściem. Smacznego!
Wartości odżywce
Białko: 48g
Węglowodany: 204g
Tłuszcz: 35g
Kalorie: 1322 kcal
Makarony pszenne, orkiszowe, bezglutenowe w sklepie hewps.pl