Teraz czytasz
OMLET Z TUŃCZYKIEM

OMLET Z TUŃCZYKIEM

Blog Kulinarny Fitness Food przedstawia kolejny przepis na dietetyczny omlet. Na teflonowej patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i pieczarki oraz koperek (jak na zdjęciu), smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy roztrzepane jaja, musztardę i tuńczyka, posypujemy wszystko żółtym serem, przyprawiamy. Smażymy na średnim ogniu uważając aby nie przypalić omletu od spodu, po czym przerzucamy go na drugą stronę i znów ostrożnie smażymy aż do ścięcia białek.

Czas przygotowania: 15 min
Składniki 1 omlet

pół puszki tuńczyka w kawałkach
4 pieczarki
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
garść startego żółtego sera
4 jajka
koperek
łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Wartości odżywcze *

Białko: 35g
Węglowodany: 1g
Tłuszcz: 9g
Kalorie: 314 kcal

* nie wliczono warzyw

Zobacz także
omlet sernik

6 komentarzy
  • Przepisy warte grzechu, a raczej dania. Z takim repertuarem proponuję wzięcie udziału w konkursie kulinarnym organizowanym na stronie dniherbaty.pl. Wystarczy zamieścić tam swój przepis napoju na bazie herbaty aby wygrać atrakcyjne nagrody.

  • Chyba coś źle się wam podliczyło.
    Wg. moich wyliczeń, będzie to (bez warzyw):

    B: 71,8g
    T: 27,5g
    W: 3,7g
    kcal: 469

    Same 4 jajka zawierają około 20 g tłuszczy.

    pozdrawiam

  • Faktycznie, jeśli chodzi o tłuszcze popełniłem błąd, powinno to wyglądać:

    B: 45g
    W: 1g
    T: 27g
    430 kcal

    wliczono:
    – 240g jaj (4 średnie jajka po 60g)
    – 30g sera gouda
    – 50g tuńczyka z puszki
    (tyle waży pół puszki po odsączeniu wody)

    Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam!

  • poszła cała puszka tuńczyka …. ale nie dał ładnie się przewrócić na drugą stronę i rozleciał się skubany :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry