OMLET Z TUŃCZYKIEM

Blog Kulinarny Fitness Food przedstawia kolejny przepis na dietetyczny omlet. Na teflonowej patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i pieczarki oraz koperek (jak na zdjęciu), smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy roztrzepane jaja, musztardę i tuńczyka, posypujemy wszystko żółtym serem, przyprawiamy. Smażymy na średnim ogniu uważając aby nie przypalić omletu od spodu, po czym przerzucamy go na drugą stronę i znów ostrożnie smażymy aż do ścięcia białek.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki 1 omlet
pół puszki tuńczyka w kawałkach
4 pieczarki
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
garść startego żółtego sera
4 jajka
koperek
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Wartości odżywcze *
Białko: 35g
Węglowodany: 1g
Tłuszcz: 9g
Kalorie: 314 kcal
* nie wliczono warzyw
Przepisy warte grzechu, a raczej dania. Z takim repertuarem proponuję wzięcie udziału w konkursie kulinarnym organizowanym na stronie dniherbaty.pl. Wystarczy zamieścić tam swój przepis napoju na bazie herbaty aby wygrać atrakcyjne nagrody.
Chyba coś źle się wam podliczyło.
Wg. moich wyliczeń, będzie to (bez warzyw):
B: 71,8g
T: 27,5g
W: 3,7g
kcal: 469
Same 4 jajka zawierają około 20 g tłuszczy.
pozdrawiam
Faktycznie, jeśli chodzi o tłuszcze popełniłem błąd, powinno to wyglądać:
B: 45g
W: 1g
T: 27g
430 kcal
wliczono:
– 240g jaj (4 średnie jajka po 60g)
– 30g sera gouda
– 50g tuńczyka z puszki
(tyle waży pół puszki po odsączeniu wody)
Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam!
super bede zagladac tutaj czesciej uwielbiam omlety
poszła cała puszka tuńczyka …. ale nie dał ładnie się przewrócić na drugą stronę i rozleciał się skubany :)
Z całą puszką też mi się udało, tylko wtedy trzeba dodać odpowiednio sera i może trochę razowej mąki. No i przede wszystkim mieć dobrą do omletów patelnię. A nawet jak się nie chce przewrócić w całości na drugą stronę to złóż go w pół , coś na kształt https://hewps.pl/2011/omlet-z-papryka-i-wedzonym-lososiem/