DIETETYCZNY KREM SZPARAGOWY

Na prośbę naszych stałych czytelniczek przedstawimy w najbliższym czasie kilka przepisów na pyszne zupy. Zaczynamy od dietetycznego kremu ze szparagów, oczywiście fit, bo bez dodatków jakiejkolwiek śmietany. Pyszne szparagi, seler naciowy i odrobina szpinaku, to na oryginalny przepis krem z tych charakterystycznych dla obecnej pory roku warzyw. P.S Jak wiecie nie jestem wielkim fanem zup, u mnie zawsze wygrywa mięso ;) ale ta dzisiejsza naprawdę jest warta uwagi. Smacznego!
Czas przygotowania: ok 45 minut
Składniki 5-6 porcji
- pęczek białych szparagów
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g szpinaku
- 600ml bulionu warzywnego
- tłuszcz kokosowy/oliwa z oliwek
- 100ml białego wytrawnego wina
- pieprz i sól
Przygotowanie
Seler, cebulę oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek miażdżymy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem, soli i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie myjemy i obieramy szparagi, po czym pocięte na kawałki dodajemy do pozostałych warzyw w garnku. Smażymy kolejne 15 minut. Następnie wlewamy do garnka wino i smażymy aż zredukuje się całkowicie, po czym wlewamy do garnka bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec dodajemy szpinaku (liście lub mrożony), wszystko dokładnie miksujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Musze się przyznać,ze nigdy nie bylem fanem zup kremów . Po spróbowaniu tego zmieniłem zdanie ! dzięki
Muszę powiedzieć, że wychodzi i smakuje wyśmienicie :)
Super przepisy.Smaczne ,proste i dietetyczne☺