Teraz czytasz
KREMOWA ZUPA Z DYNI

KREMOWA ZUPA Z DYNI

Dietetyczne przepisy - Dietetyczna zupa z dyni

Jesienią nie możemy narzekać na brak ciekawych i zdrowych produktów do wykorzystania w naszej kuchni. Jednym z nich jest z pewnością dynia. Warzywo bogate w witaminę D, wzmacniające układ odpornościowy, i regulujące trawienie. Dynia to również cenne źródło beta-karotenu, czyli sposób na uzyskanie ładnego kolorytu skóry w tą niezbyt słoneczną porę roku.
W internecie znaleźć można dziesiątki pomysłów na przygotowanie zupy z dyni. Są to wersje zupy przygotowanej na słodko, na ostro, na mleku (w tym też na mleku kokosowym), z zacierkami lub z imbirem. Ponieważ nie miałem wcześniej okazji gotowania tej pomarańczowej zupy, przedstawię dziś przepis na jej najprostszą i najszybszą w przygotowaniu dietetyczną wersję.

Czas przygotowania: 15 min + godzina gotowania
Składniki

  • litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg dyni
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • chilli
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Dynię kroimy na małe kawałki i usuwamy z niej pestki. Gotujemy w bulionie warzywnym aż do całkowitej miękkości (ok. 1 godziny). Dodajemy po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu i chili, sól oraz pieprz do smaku i całość miksujemy ręcznym blenderem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Zupę podajemy na głębokim talerzu posypując kilkoma pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.

Zobacz także
dieta bez mięsa

Wartości odżywcze

Pół kilograma dyni (waga po obraniu i usunięciu niejadalnych części) zawiera 7g białka, 2g tłuszczu, 39g węglowodanów i 140 kcal.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry