Teraz czytasz
Przepis na zupę cebulową

Przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa - Dietetyczne przepisy hewps.pl

Kolejne danie dla wegetarian. Chyba najprostsza i zarazem najtańsza w przygotowaniu zupa jaką kiedykolwiek przyrządziłem. Zupa cebulowa. Wariantów przygotowania takiej zupy można znaleźć dziesiątki, mój ulubiony to zupa przygotowana na sposób nieco orientalny z kurkumą i nadającą oryginalnego aromatu laską cynamonu. Wbrew pozorom zupa jest całkiem treściwa i z powodzeniem zaspokoi tak zwany pierwszy głód.

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 4 porcje

  • 5 średnich cebul
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pietruszka
  • sok z jednej cytryny
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek
  • laska cynamonu

Przygotowanie

Pokrojoną w plastry cebulę wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy kurkumą, solą, pieprzem oraz papryką i dusimy na wolnym ogniu ok 15 minut. Kiedy cebula zmięknie dodajemy estragon, mąkę i zalewamy wszystko ciepłym bulionem intensywnie mieszając. Dodajemy laskę cynamony i gotujemy wszystko na wolnym ogniu pod półprzykryciem przez ok 40 minut. Na koniec dodajemy cukier, sok z cytryny i wyciągamy laskę cynamonu. Zupę podajemy ozdobioną pietruszką.

Jeden komentarz
  • Uwielbiam ! Szcczególnie z serem i pieczywem czosnkowym ,chociaż nie jest to chyba najbardziej dietetyczny wybór..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry