SZASZŁYKI Z GRILLA

Jeszcze jeden pomysł na danie z grilla. Oczywiście dietetyczne ale dziś bardzo popularne. Szaszłyki, z tym że kilka wersji. Klasyczne, warzywne i trochę bardziej oryginalne bo szaszłyki po hawajsku, czyli z ananasem. Jak każde szaszłyki szybkie w przygotowaniu i chętnie konsumowane przez większość Pań, także panowie do dzieła, macie pole do popisu ;)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Szaszłyki drobiowe
- pierś z kurczaka
- papryka żółta/czerwona
- czerwona cebula
- cukinia
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
Szaszłyki warzywne
- cukinia
- papryka żółta/czerwona
- czerwona cebula
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
Szaszłyki hawajskie
- pierś z kurczaka
- ananas
- kilka ząbków czosnku
Przygotowanie
Tutaj nie będzie raczej żadnej filozofii. Wszystkie składniki tniemy na kawałki możliwe do umieszczenia na patyczkach. Mięso wcześniej dobrze zamarynować w ulubionej marynacie. Do marynaty dla mięsa do szaszłyków hawajskich używamy soku z ananasów, oliwy, soli, czosnku i imbiru. Ma być na słodko. Warzywa przyprawiamy wedle uznania. Szaszłyki pieczemy na grillu ok 20-30 minut, tak aby mięso było upieczone a warzywa miękkie. Osobiście zawsze przykrywam szaszłyki drugą tacką do grillowania aby skrócić ten czas.
To tyle, smacznego :)