Teraz czytasz
TWAROGOWE KULKI WANILIOWO-KOKOSOWE

TWAROGOWE KULKI WANILIOWO-KOKOSOWE

Dietetyczne przepisy - Kulki twarogowe owsiano-kokosowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was bardzo lekki i prosty deser w postaci kulek owsiano-twarogowych z waniliowo-kokosowym aromatem. Kulki te idealnie nadają się do kawy, pełniąc rolę słodkiej ale dietetycznej przekąski. Nie tylko ich smak ale również i wartości odżywcze są warte uwagi. Wolnowchłanialne białko Casein 100 o konsystencji idealnej do wszelkiego rodzaju wypieków, zdrowe tłuszcze których źródłem jest olej kokosowy nierafinowany oraz węglowodany pochodzące z płatków owsianych. Przyznacie, że rzadko który deser z cukierni może mieć taki skład. Co wcale nie znaczy, że te twarogowe kulki nie będą smaczne. Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia
Składniki 18 sztuk

  • 100g twarogu półtłustego
  • 100g zmielonych płatków owsianych
  • 60g waniliowej odżywki białkowej Casein 100
  • 3 jajka
  • 30g tłuszczu kokosowego

Przygotowanie

Po wymieszaniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy (jak na zdjęciu), formujemy niewielkie kulki. Z ilości składników użytych w tym przepisie wychodzi ok 18 sztuk kulek. Jeśli macie ochotę zrobić za jednym razem dwa rodzaje tego deseru, możecie podzielić otrzymaną masę na dwie części i do jednej z nich dodać czekoladowej odżywki lub kakao. Uformowane kilki układamy na blasze i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na 20 minut, z zastrzeżeniem, że po 10 minutach należy kulki przewrócić na drugą stronę aby przypiekły się równomiernie.

Wartości odżywcze

Białko: 96g
Węglowodany: 73g
Tłuszcz: 58g
Kalorie: 1196 kcal

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry