Teraz czytasz
MARYNATY DO MIĘS Z GRILLA I NIE TYLKO

MARYNATY DO MIĘS Z GRILLA I NIE TYLKO

Dietetyczne Przepisy - Blog Kulinarny - Marynaty do mięs z grilla

Jeśli chcemy aby nasze grillowanie udało się w stu procentach, powinniśmy zawsze pamiętać o odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Nie ma nic gorszego niż zorganizowanie grilla, zaproszenie znajomych, zrobienie dużych zakupów i wrzucenie na ruszt mięsa dopiero co posypanego przyprawami. Prawie na pewno nie będzie ono soczyste, odpowiednio pikantne i będzie zbyt jałowe. Marynaty do grilla to podstawa udanego i smacznego grillowania. Dzięki marynatom mięso robi się bardziej miękkie, aromatyczne i soczyste.
Z przypraw i składników dostępnych w każdym domu lub najdalej dostępnych na wyciągnięcie ręki możemy stworzyć naprawdę oryginalne i wyraziste marynaty do mięs, warzyw lub ryb. Mogą być one ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub na bazie oliwy z oliwek. Ja osobiście przeważnie stosuje marynaty na bazie oliwy, ponieważ dzięki niej pieczone produkty nie przywierają do tacki.

Poniżej przedstawię Wam kilka pomysłów na marynaty i zachęcam do podawania w komentarzach Waszych ulubionych recept na grillowe marynaty. Przedstawione poniżej ilości składników podałem dla 1 do 1,5kg mięsa, co nie znaczy że nie możecie ich modyfikować w dowolny sposób. To tylko sugestie, które akurat u mnie sprawdzają się od lat. Możecie oczywiście zawsze skorzystać z gotowych miksów przypraw do grilla ale po pierwsze nie macie gwarancji, że w środku nie znajdziecie glutenu, glutaminianu sodu lub konserwantów, a możecie znaleźć często np. cukier, a po drugie satysfakcja z marynaty przygotowanej własnoręcznie i pochwały znajomych, są z pewnością warte poświęcenia tych paru chwil na przygotowanie własnej marynaty ;)

Mięso marynujemy od kilkudziesięciu minut do kilku lub kilkunastu godzin, trzymając je w lodówce, w całości przykryte marynatą.

Marynata „ulubiona”

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Marynata klasyczna

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 1/2 łyżeczki soli

Marynata klasyczna 2

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pół szklanki piwa
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 sprasowany ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • połowa startej cebuli

Marynata ziołowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego

Marynata ziołowa 2

  • 80ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Marynata cytrynowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • sprasowany czosnek (3 ząbki)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli

Marynata hawajska

  • 150ml soku ananasowego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 sprasowane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/8 łyżeczki starej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Marynata miodowa

  • ziołowa startej cebuli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Marynata do ryb

  • 100ml białego octu winnego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki sprasowanego czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wszystkie przyprawy niezbędne do przygotowania ww. marynat do mięs znajdziesz tutaj: https://hewps.pl/24-przyprawy

2 komentarze
  • Ja mam kilka swoich sprawdzonych i bardzo prostych:

    Ziola prowansalskie,
    przyprawa ktora ostatnio odkrylem kebab-shoarma,
    curry,
    jogurt naturalny,
    oliwa z oliwek

    I mozemy zrobi takie marynaty: ziola + oliwa, lub ziola + shoarma + oliwa, shoarma + jogurt nat. Wszystkie kombinacje. Naprawde polecam.

  • Nie ma to jak konkretnie ugryźć temat. Tobie się udało, a wiem co mówie, bo się trochę szuka takich rzeczy w sieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry