Teraz czytasz
PSTRĄG Z GRILLA

PSTRĄG Z GRILLA

Dietetyczne Przepisy, Blog Kulinarny - Pstrąg z grilla

Po artykule na temat zdrowego grillowania i kilku przepisach na marynaty, zaczynamy z prawdziwymi daniami z grilla. Żeby nie zaczynać zbyt standardowo od piersi z grilla lub szaszłyków, na pierwszy ogień pójdzie ryba, a dokładniej pstrąg. Jedna z moich ulubionych słodkowodnych ryb o pysznym i delikatnym mięsie. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Zresztą sami zobaczcie.

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 1 porcja

  • 1 pstrąg
  • 1/3 pęczku pietruszki
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

Dodaj do koszyka – naturalne przyprawy bez sztucznych dodatków – https://hewps.pl/24-przyprawy

 

Przygotowanie

Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy, obieramy z łusek, usuwamy oczy. Środek smarujemy sprasowanym czosnkiem, smarujemy oliwą, dodajemy drobno posiekanej pietruszki i kilku całych gałązek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem cytryny. To cała filozofia z przygotowaniem pstrąga. Sposobów grillowania jest kilka.

Sposób 1:
Pstrąga umieszczonego w specjalnej grillowej „łapce” dla ryb pieczemy nad rozżarzonym węglem ok. 30-40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Sposób 2:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy na ruszcie lub na tacce przez ok 40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Sposób 3:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, po czym wyciągamy ze sreberka i wykładamy na grilla na 5-10 minut. Jest dobre rozwiązanie kiedy robimy dużego grilla na wiele osób. Grill ma ograniczoną powierzchnię, którą możemy wykorzystać na przygotowanie mięsa a ryby w tym czasie będą piekły się w piekarniku. Piekarnik można wykorzystać wówczas również do wstępnego upieczenia warzyw takich jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula (również w sreberkach), które jak wiadomo potrzebują dłuższej obróbki termicznej i smażone na grillu, aby zmięknąć, potrzebują dużo więcej czasu niż mięso.

Wartości odżywcze *

Białko: 54g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: 11g
Kalorie: 316 kcal

* wyliczone dla pstrąga ważącego 280g (na zdjęciu) + 5g oliwy z oliwek

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry