Now Reading
Omlet owsiany a’la szarlotka

Omlet owsiany a’la szarlotka

Pozostając jeszcze w śniadaniowej atmosferze rozwiązanego w piątek konkursu przedstawiamy dziś kolejny pomysł na ciekawy omlet. Tym razem dodamy do niego starte jabłka i przyprawy, które sprawią że przypominał on będzie szarlotkę. Całość uzupełni waniliowy izolat białka serwatkowego o najwyższej szybkości wchłaniania, nie zawierający tłuszczów ani węglowodanów a mianowicie Isolate 100 firmy Trec.

Czas przygotowania:
Składniki

  • 100g płatków owsianych
  • 20g żurawiny
  • 2 białka jaj
  • odrobina mleka
  • 30g odżywki waniliowej Trec
  • cynamon, imbir
  • jogurt naturalny
  • 2 średnie jabłka

Przygotowanie

Płatki owsiane (najlepiej zmielone) mieszamy w misce z żurawiną, białkami jaj i odrobiną mleka. Dodajemy starte jabłko i przyprawy oraz porcję odżywki waniliowej Isolate 100. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kilka minut przygotowując w tym czasie sos z jogurtu, kolejnego startego jabłka, cynamonu i imbiru. Omlet smażymy tak każdy inny na patelni do naleśników z rozgrzanym tłuszczem kokosowym (ewentualnie na odrobinie oliwy z oliwek ze sklepu hewps.pl). Po usmażeniu smarujemy omlet sosem, układamy kilka kawałków jabłka i obsypujemy cynamonem.

Wartości odżywcze

Białko: 48g
Węglowodany: 68g
Tłuszcz: 9g
Kalorie: 552 kcal

10 komentarzy
  • Wyszło mi pysznie, dodałam kilka pastylek słodziku bo lubie mega słodkie. Do tego podałam gałkę sorbetu malinowego z grycana (40 kcal w gałce tylko hihih) i ten deser zrobił furrore na imieninach mojej mamy! dzięki wielkie za przepis :))

  • mam tylko pytanie, czy we wszystkich przepisach wymagane jest użycie tych odżywek i białek? czy można to jakoś zastąpić lub zrezygnować? wszystko wygląda mega apetycznie, dlatego chcę wypróbować przepisy (:

  • Odżywki białkowe używamy w celu zwiększenia ilości białka w potrawie i dla smaku. Jeśli nie chcemy białka, smak czekoladowy można uzyskać dzięki kakao. Waniliowy już racze tylko poprzez starcie laski wanilii lub aromat waniliowy.

  • W większości odżywek białkowych pod wpływem wysokich temperatur białko się rozkłada więc nie ma sensu ich stosować, chyba, że dla smaku

  • To dawno obalony mit. Nie mogę w tej chwili odnaleźć badań na temat ale jak dobrze poszukasz, dowiesz się, że obróbka termiczna odżywki białkowej nie zmienia jej właściwości.

  • Wartości odzywcze sa chyba troche zaniżone wychodzi ok. 100g białka i 800kcal

  • Super omlet! Tylko ja zrezygnuje z imbiru, bo mi nie siada. Dodałam odzywke czekoladowa, bo taka mam-wyszło smacznie.

  • Przecież nie trzeba żadnej odżywki białkowej. Wystarczy 100 gram owsianych – 12 g białka, 4 jajca całe – 6-8 gram białka na 1 jajco, jogurt naturalny – 8 g białka. Wychodzi plus minus 45 – 50 g białka bez żadnej odżywki :)

  • Odżywka białkowa dodaje przede wszystkim smaku. Poza tym, białko z płatków czy jogurtu to nie to samo. Są różne szkoły. Ja układając dietę, do puli białka wliczam tylko białko pochodzenia zwierzęcego + z odżywki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry