Teraz czytasz
Shakshuka – nasza wersja

Shakshuka – nasza wersja

Shakshuka to potrawa zanana z kuchni afrykańskiej – egipskiej/marokańskiej/tunezyjskiej.  Jest to danie jednogarnkowe a samo słowo oznacza po prostu bałagan. Najważniejszym elementem tej potrawy jest połączenie całych kurzych jaj z pikantnym sosem pomidorowym i innymi warzywami.  Osobiście podaję Shakshukę najczęściej na śniadanie i mam swoją, nieco odmienną od oryginału wersję. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 kiełbasa chorizo
  • fasolka szparagowa (1 szklanka)
  • kilka liści jarmużu
  • 1/2 żółtej papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka
  • 5 całych jaj

Naturalne przyprawy bez dodatków w naszym sklepie https://hewps.pl/24-przyprawy

Przygotowanie:

  1. Na średniej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek oraz plastry chorizo.
  2. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem.
  3. Na patelnie wrzucamy fasolkę szparagową – może być mrożona oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy całość i dusimy pod przykryciem aż papryka nieco zmięknie.
  4. Dodajemy odsączony z wody jarmuż oraz pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości.
  5. Całość przyprawiamy i mieszamy
  6. Na koniec wbijamy całe jaja, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię, smażąc całość aż do ścięcia białka.

Przygotowanie krok po kroku zobaczyć możecie również na zdjęciach poniżej:

 

Jeden komentarz
  • Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry