Skorupki jaj – najlepsze źródło wapnia

Skorupki jaj to ogromne bogactwo wapnia. Prawdopodobnie jest to najlepsze i najtańsze naturalne źródło, które doskonale się wchłania i trawi w organizmie.
Przyjrzyjmy się dwóm badaniom:
- W ściśle kontrolowanym badaniu z użyciem placebo przeprowadzonym na duńskich kobietach w okresie pomenopauzalnym (kiedy ryzyko osteoporozy jest bardzo wysokie) zauważono wzrost gęstości kości po zażywaniu skorupek jaj. (1)
- Zażywanie proszku ze zmielonych skorupek jaj w połączeniu z magnezem i witaminą D3 zwiększyło masę kostną u osób cierpiących na osteoporozę, osteopenię, a także zmniejszyło ból wynikający z ww. schorzeń.
Wchłanialność wapnia ze skorupek nie ulega wątpliwości – to działa!
Możesz użyć dowolnych jajek (kurze, gęsie, etc.), ważne, żeby były to jaja organiczne, ze znanego źródła, najlepiej prosto od rolnika. Jeśli kury były karmione niewłaściwym pokarmem, wówczas zawartość wapnia w skorupce może być dużo niższa.
Ile powinniśmy spożywać wapnia?
Z jednego jajka wielkości “M” uzyskamy średnio jedną łyżeczkę proszku, co da nam w dużym przybliżeniu około 800 mg wapnia plus śladowe ilości mikroelementów takich jak: mangan, żelazo, magnez, siarka, molibden, cynk, miedź, bor. Wszystko to daje nam podobną kompozycję minerałów, jaką kryją nasze kości i zęby.
Zalecane zapotrzebowanie na wapń w codziennej diecie to 1000-1500 mg.
Czy to znaczy, że potrzebuję 2 łyżeczek dziennie?
Po pierwsze – w naszej diecie mamy również inne źródła wapnia – orzechy, pestki, ryby, skorupiaki, tłuste sery (nabiał niestety nie jest dla wszystkich, więc musimy wziąć pod uwagę ten fakt chcąc pokryć zapotrzebowanie na wapń), szpinak, brokuły, sezam, pomarańcze, figi i UWAGA: rosół na kościach.
Po drugie – wapń ze skorupek ze względu na swoją postać (węglan wapnia) wchłania się w 40%, co oznacza, że z jednej łyżeczki zawierającej 800 mg przyswoimy około 320 mg wapnia.
Jak powinniśmy spożywać wapń?
Wapń spożywać najlepiej wraz z posiłkiem i w obecności witaminy C. Należy również zadbać o podobną ilość magnezu, gdyż nadmiar wapnia zmniejsza przyswajanie magnezu i odwrotnie.
Wapń najlepiej spożywać w dawkach rozłożonych w ciągu dnia oraz jak najdalej od suplementacji magnezu (chyba, że oba minerały są w suplementach w postaci chelatu).
Jednocześnie nie zapominajmy o obecności w codziennej diecie witaminy D, A i omega-3, które usprawniają wchłanianie minerałów.
Jak zrobić proszek ze skorupek jaj?
- Sparz skorupki jaj we wrzątku (kilka sekund).
- Oczyść ciepłą wodą z zanieczyszczeń.
- Pozostaw je na ręczniku papierowym do całkowitego wyschnięcia.
- Po wyschnięciu zmiel skorupki w młynku do kawy na drobny proszek.
- Przechowywać w lodówce w zaciemnionym pojemniczku.
Jak jeść proszek? Jest na to kilka sposobów:
- Odważnie połknąć proszek i popić dużą ilością wody. ;-)
- Wymieszać proszek z sokiem z pół cytryny i wypić roztwór.
- Dodać proszek do domowych świeżo wyciskanych soków warzywnych lub warzywno-owocowych.
Polecam spożywać pół łyżeczki dziennie proszku ze skorupek i dbać o całą dietę bazując na nieprzetworzonych produktach.
Warto wiedzieć: niektóre osoby skarżą się na problemy trawienne po spożyciu skorupek jaj. Wówczas należy przyjrzeć się, czy aby na pewno są one dostatecznie zmielone. Może to również wynikać z niedokwaszonego żołądku.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064336
- https://www.bmj.sk/1999/10012-01.PDF
- https://www.toxinless.com/eggshell-calcium
Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną w celi poprawy sprawności i kondycji, samopoczucia, leczenia chorób dietozależnych i dolegliwości.
Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)
Dobrej jakości preparaty zawierające wapń oraz pozostałe minerały znajdziesz tutaj
Kiedyś jadłem skorupki jajek i może wapń mają, ale także przy okazji mają inne właściwości. Łagodnie przeczyszczają nie przerywając snu ..
o matko! nie odważyłabym się no ale może faktycznie to zdrowe :D
Nigdy nie jadłam skorupek jaj, ale jakoś się boję :D
Skorupka jajka z sokiem cytrynowym da nam juz cytrynian wapnia,ktory jest bardzo dobrze przyswajalny.Brakuje mi tu wzmianki o suplementowaniu witaminy K2mk7, ktora odprowadza wapn do kosci.
Teraz nie wrzucam skorupek. Tylko oczyszczam, myje, miele i spożywam według instrukcji ;)