Teraz czytasz
Prawdziwe spaghetti Carbonara

Prawdziwe spaghetti Carbonara

Przepis na danie znane chyba każdemu. Spaghetti Carbonara, z tym że prawdziwe, takie jak we Włoszech. Bez śmietany i absolutnie bez mąki dodatku mąki. Z pewnością nie jest to danie zbyt dietetyczne, jeśli by patrzeć na ilość kalorii. Kiedy ostatnio policzyłem kaloryczność składników zużytych do przygotowania mojej porcji (byłem bardzo głodny), wyszło mi dobrze ponad tysiąc kcal ;) To z całą pewnością nie jest potrawa do jedzenia na co dzień!

Spaghetti Carbonara – składniki

  • 250g makaronu spaghetti
  • łyżka masła klarowanego Ghee – https://hewps.pl/105-maslo-klarowane
  • 80g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka jaj
  • 20g parmezanu
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • odrobina białego wina.

Jak zrobić spaghetti Carbonara

Przygotowanie jest dość banalne i pewnie większość z Was skończyła czytać przepis po przeczytaniu listy składników ale dla początkujących kucharzy rozpiszemy całość krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Osobiście staram się ograniczać spożywanie pszennego makaronu, ponieważ średnio toleruje duże ilości glutenu (co nie znaczy, że nie spożywam go w ogóle) i wybieram makarony bezglutenowe. Są to najczęściej albo makarony kukurydziane, kukurydziano – ryżowe lub też mój ulubieniec makaron gryczany z batatami. Osoby na dietach ketogenicznych lub bardzo nisko węglowodanowych mogą nawet spróbować wykorzystać tutaj makaron konjac, ale to z pewnością nie będzie już prawdziwa carbonara, a nawet myślę że można by to potraktować jako profanację tej wspaniałej potrawy ;)
  2. Na dużej patelni podsmaż na maśle klarowanym pokrojony w kostkę, wędzony boczek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
  3. Kiedy boczek i cebulka dobrze się podsmażą, możesz dodać ok 100ml białego wytrawnego wina, zdejmując patelnię z ognia po jego zredukowaniu.
  4. Ugotowany makaron odcedź i opłucz zimną wodą a następnie wrzuć na patelnię z boczkiem.
  5. Całość przypraw pieprzem , obsyp startym serem oraz drobno posiekaną pietruszką.
  6. Dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz na wierzchu układając 1 lub 2 surowe żółtka, które w prawdziwym spaghetti carbonara stanowią sos. Nigdzie nie ma mowy o dodawaniu śmietany! :)

Nasze spaghetti carbonara jest gotowe! Dzisiaj nie liczymy kalorii ;) Smacznego!! :)

Zobacz także
orzechy

 

Prawdziwe spaghetti Carbonara - oryginalny, włoski przepis.

Jeden komentarz
  • Spaghetti że śmietana I boczkiem to już Alfredo czyli wychodzi ze zamerykanizowana carbonara… (spagetti a la Alfredo po raz pierwszy powstało w USA tak przynajmniej twierdzą Włosi.) w przepisie który ja stosuje do makaronu możemy dać odrobinę wody w której go gotowalismy. Jeżeli zrobi się za suchy. (tak samo jak carbonara przed podaniem jest ogrzewana dodatkowo w misce na kąpieli wodnej – wariant. Z sosem kiedy żółtka mieszamy. Z boczkiem zanim dodamy so makaronu.) Zresztą podobnie jak robię każdy inny makaron. Pół chochelki do wymiesznego makaronu z sosem i serem (parmeggiano ach) żeby nadać mu odpowiednią, kremową konsystencję. Potem już gorące na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry