Teraz czytasz
Tarta low carb (LCHF)

Tarta low carb (LCHF)

Dzisiaj przepis który ciężko nazwać dietetycznym z racji jego kaloryki. Jest on skierowany przede wszystkim do osób stosujących wszelkie odmiany diet nisko węglowodanowych, ketogenicznych, low carb, high fat. Oczywiście farsz można przygotować wedle swojego gustu- poniżej jest tylko nasza propozycja, jeśli zmodyfikujemy trochę przyprawy znajdujące się w składzie tarty można spokojnie otrzymać wersję na słodko np. coś a la szarlotka lub tarta budyniowa. W smaku tarty kokos jest dosyć mocno wyczuwalny dlatego ważne są inne przyprawy aby trochę złagodzić jej smak. Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno następnego dnia. Spróbujcie nie zjeść jej całej na raz żeby się o tym przekonać?

Farsz:

  • 1 duży por
  • 150 g boczku
  • 1 ser camembert
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Opcjonalnie: 100 ml śmietany 18%

Zieloną część pora kroimy wzdłuż i następnie siekamy na półksiężyce, boczek kroimy na drobne kawałki. Boczek podsmażamy na patelni aż się zarumieni, następnie dodajemy pora i dusimy wszystko około 5 minut. Wkrawamy camemberta, zalewamy wszystko śmietanką i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na tartę:

  • 90 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 70 g oleju kokosowego
  • 2 duże jajka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka soli himalajskiej, szczypta gałki muszkatołowej, oregano.

Wyżej wymienione składniki dostępne są w sklepie hewps.pl

Wszystkie sypkie składnika mieszamy razem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajka oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie wylepić ciastem, starannie przyciskając do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut- do czasu zarumienienia. Następnie wypełnić tartę wcześniej przygotowanym farszem i zapiekać kolejne 10-15 minut.

Zobacz także
imbir

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry