Teraz czytasz
Najlepsze masło orzechowe

Najlepsze masło orzechowe

Dietetyczne przepisy - Masło orzechowe

O pozytywnych właściwościach orzechów słyszał na pewno każdy. Nie każdy za to jest w stanie przypisać poszczególne zalety do poszczególnych rodzajów orzechów i z pewnością nie każdy wie, że tych wszystkich walorów możemy dostarczyć naszemu organizmowi pod postacią masła orzechowego. Ale po kolei. A co ma do tego masło orzechowe?

Orzechy są przede wszystkim najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Rozpuszczalna w tłuszczach, których w orzechach z pewnością nie brakuje, odgrywa znaczącą rolę w poprawnym funkcjonowaniu wątroby. Już garść orzechów dziennie wpływa na łagodzenie stresów i dodaje organizmowi energii życiowej.

Poszczególne gatunki orzechów różnią się swoimi właściwościami.

Orzechy ziemne – najbardziej popularne, obniżają ciśnienie, zwiększają ilość pokarmu u karmiących matek, poprawiają pracę żołądka, śledziony i jelit.

Orzechy włoskie – charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega 3. Łagodzą ból i stany zapalne, poprawiają pracę mózgu. Przez to szczególnie poleca się się osobom pracującym umysłowo i studentom podczas sesji. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, miedzi i manganu oraz witamin: B1, B6, E i folanów (kwas foliowy i jego pochodne). Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe, ponieważ dostarczają kwasu linolenowego.

Migdały – to jedyne orzechy o działaniu alkalizującym krew, reszta orzechów ma działanie lekko zakwaszające. Ponadto łagodzą kaszel i nawilżają jelita.

Orzechy nerkowca – są bogate karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i C. Zawierają 45% tłuszczu, który składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasu oleinowego.

Orzechy brazylijskie – skład tłuszczów w orzechach brazylijskich powoduje, że ich spożywanie ma znaczny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia układ odpornościowy.
Orzechy brazylijskie są również bogate w witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek). Do tego również w bardzo duże ilości selenu, również wykazującego własności przeciw utleniające.

Zobacz także
Omlet owsiany czekoladowo kokosowy - hewps.pl Blog Kulinarny

Wszystkie te wyżej wymienione, cenne właściwości dotyczą również produkowanego z danej odmiany orzecha masła orzechowego. Jego stosowanie pomaga uniknąć monotonni w przygotowywaniu ciągle takich samych kanapek ale może również z powodzeniem stanowić alternatywę dla słodkiej, niekoniecznie zdrowej przekąski.

    A co to jest masło orzechowe?

    Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu, które odbywa się w ponad dwustu stopniowej temperaturze. Poddanie ich temu procesowi powoduje, że zmieniają kolor z białego na lekko brązowy. Nasza oferta masła orzechowego to szeroki wybór tego typu produktów.

    Z szeroką ofertą masła orzechowego i migdałowego możecie zapoznać się w naszym sklepie internetowym, klikając tutaj.

    Jeden komentarz
    • Ciekawy przepis i fajny efekt końcowy – konsystencja masła. My robiąc masło dodajemy odrobinę tłuszczu kokosowego, wtedy masełko ma taki fajny kokosowy posmak.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry