Teraz czytasz
Zdrowa żywność – gama wyselekcjonowanych produktów

Zdrowa żywność – gama wyselekcjonowanych produktów

zdrowa żywność

Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda! W ostatnim czasie zdrowa żywność zaczyna coraz częściej gościć na naszych stołach. To wynik nie tylko mody, ale także wzrostu świadomości społecznej odnośnie wpływu stylu życia i odżywania na zdrowie i ogólne samopoczucie. Wpływ zdrowej żywności na ogólny dobrostan człowieka został dokładnie przebadany i naukowo potwierdzony.

Produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł – nie tylko moda!

W pewnych grupach społecznych, zdrowy tryb życia to pewien obowiązujący trend. Młodzi ludzie chcą atrakcyjnie wyglądać, dlatego aktywnie spędzają coraz więcej wolnego czasu a zwykłe produkty spożywcze zastępują zdrową żywnością. Mówiąc najkrócej zdrowa żywność, to produkty, które są produkowane bez wykorzystania wszelkiego rodzaju nawozów sztucznych, środków chemicznych i pestycydów. W składzie produktów zaliczanych do zdrowej żywności można znaleźć tylko naturalne składniki i elementy.
Zdrowa żywność jest coraz bardziej powszechna. Wiele supermarketów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom w tym względzie klientów i coraz częściej w swojej ofercie posiada przynajmniej podstawowy zestaw ekologicznych produktów. Jednakże największy asortyment zdrowej żywności znajdziemy w sklepach internetowych. Tam też miłośnicy naturalnych produktów mogą liczyć, na znacznie bardziej przystępne ceny, niż w stacjonarnych marketach.

Wbrew pozorom zdrowa żywność, to nie są tylko produkty, które powinny być dodatkiem do naszej codziennej diety. Największą popularnością cieszą się produkty ekologiczne, które mogą zastąpić produkty codziennie spożywane, a które niekorzystnie wpływają w ogólnym rozrachunku na nasz stan zdrowia. Eksperci zalecają nawet, aby przygodę ze zdrową żywnością właśnie zacząć od stosowania produktów naturalnych w miejsce ich sztucznych odpowiedników. Zastąpienie choćby kilku artykułów produktami zdrowej żywności będzie miało zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Wystarczy tylko spróbować i przekonać się osobiście.

    Zdrowa żywność – dla osób na diecie

    Większość osób nie potrafi się obejść w codziennej diecie bez cukru. Wielu osobom cukier towarzyszy od rana do wieczora. Słodzimy cukrem herbatę, dodajemy cukru, nie tylko do wypiekanych ciast i sporządzanych deserów. Mało osób jednak zdaje sprawę, że cukier rafinowany (biały cukier), nie wpływa korzystnie na nasz układ krążenia. Bardzo słabo jest akceptowany przez trzustkę i żołądek, dlatego warto biały cukier zastąpić jego zdrowym odpowiednikiem. W tym przypadku wybór mamy szeroki.
    Stewia w płynie to naturalny i ekologiczny słodzik, który wytwarzany jest z 240 rodzajów roślin, ziół i krzewów rosnących w subtropikalnych i tropikalnych regionach Ameryki Południowej. Ekstrakt stewii jest słodszy od cukru, zawiera mniej kalorii a ponadto nie powoduje próchnicy. Stewia dostępna jest także w proszku.

    Do innego rodzaju zamienników cukru należy ksylitol, który jest białą krystaliczną substancją. Pomimo, że wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, to jest znacznie zdrowszy. Ksylitol jest bardzo przyjaźnie traktowany przez organizm ludzki, bierze udział, jako naturalny składnik w procesie metabolizmu. Dodatkowo działa antybakteryjnie i ma znaczący wpływ na podwyższenie odporności. Ułatwia przyswajanie wapnia przez kości, przeciwdziała powstawaniu próchnicy oraz przywraca ślinie właściwe pH. Ksylitol to idealne rozwiązanie dla osób, które walczą z nadwagą. Ma bardzo mało kalorii, co wpływa korzystnie na proces odchudzania.

    Zobacz także
    imbir

    Inne zamienniki cukru

    W codziennej konsumpcji cukier można zastąpić także różnego rodzaju syropami. Syrop daktylowy to zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Powstaje ze skoncentrowanego soku z daktyli. Idealnie nadaje się do ciast i deserów. Z powodzeniem możemy być także używany do słodzenia herbaty. Z kolei syrop z agawy powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Syrop posiada pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu, dlatego służyć może nie tylko do wypieku ciast, ale także może być uzupełnieniem codziennej diety w zakresie tych drogocennych mikroelementów. Ponadto syrop z agawy, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, idealnie nadaje się dla diabetyków. Jeszcze innym syropem, który z powodzeniem może zastąpić biały cukier jest ekologiczny syrop klonowy o stopniu B. Syrop jest produktem powstającym w wyniku odparowywania soku, pozyskiwanego z pnia klonów.

    Jednakże zdrowa żywność to nie tylko produkty zastępujące ich sztuczne odpowiedniki. Zdrowa żywność dostępna w sklepach to także pewnego rodzaju preparaty i suplementy diety, które mają drogocenny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład błonnik, który jest probiotykiem mającym pozytywny wpływ na rozwój mikroflory jelitowej. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. W sklepach internetowych spotkamy wiele różnego rodzaju błonników. Jednym ze zdrowszych jest błonnik lniany, który jest produktem naturalnym, wytwarzanym ze zmikronizowanych nasion lnu. Błonnik można dodawać do potraw, rozpuszcza się i jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki.

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry