Teraz czytasz
Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Gluten. Ostatnio wróg publiczny numer jeden. Nawet jeśli jesteś szczęściarzem i nie chorujesz na celiakię, warto zadbać o swoje zdrowie i choć trochę go ograniczyć. Prezentowany poniżej przepis na chleb jest w 100% bezglutenowy i co tu dużo mówić bardzo smaczny. Chleb gryczany! Nie wymaga użycia drożdży ani zakwasu, właściwie można powiedzieć że robi się sam. Jedyne co potrzebujemy to kasza gryczana niepalona (to bardzo ważne – z kaszy gryczanej palonej niestety nie da się go zrobić), woda, przyprawy i trochę cierpliwości. Chlebek jest ciekawy w smaku, ma chrupiącą skórkę oraz wilgotny miąższ. Moczenie kaszy jest konieczne ponieważ w ten sposób pozbywamy się szkodliwego kwasu fitynowego (osobny artykuł o nim już niebawem) i doprowadzamy do naturalnej fermentacji kaszy. Chleb nie urośnie może tak spektakularnie jak na drożdżach ale widoczne będzie delikatne wybrzuszenie.

Chleb gryczany – przygotowanie

Kaszę gryczaną należy przesypać do miski i zalać wodą, tak aby przykryła całą jej powierzchnie. Nie żałujemy wody gdyż kasza i tak wchłonie jej nadmiar. Odstawiamy miskę na 24h, co jakiś czas można kontrolować czy nie trzeba dodać więcej wody. Po upływie doby kasza może zacząć kiełkować, jest to normalne zjawisko więc nie ma się czym martwić, może również pojawić się piana na powierzchni. Odcedzamy nadmiar wody na sitku. Przesypujemy kaszę do blendera, dodajemy łyżeczkę soli himalajskiej i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do silikonowej foremki i odstawiamy na 12-14h do wyrośnięcia. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) , przy czym chleb wstawiamy do zimnego piekarnika i od tego momentu mierzymy czas.

Sklep z przyprawami do pieczenia chleba – kliknij tutaj

Praktyczne porady

  1. Im dłużej moczymy kaszę tym lepiej, jednak należy ją przepłukać co 24 godziny, śluz który się pojawia jest jak najbardziej normalny
  2. Ważne jest aby odcedzić nadmiar wody przed zblendowaniem, zbyt duża jej ilość może spowodować że chleb nie wyrośnie tak ja powinien
  3. Oprócz przypraw można dodać do masy również nasiona słonecznika, dyni lub siemię lniane

 

Składniki 

  • 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • Woda
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • Ulubione przyprawy- w naszym przypadku czarnuszka i kminek

 

chleb gryczany

10 komentarzy
  • Od jakiegoś czasu nie jem glutenu, chleby sklepowe bezglutenowe są mówiąc krótko niesmaczne i mają syfiasty skład, chętnie wypróbuję ten przepis.

  • Dueta bezglutenowa dla zdrowej osoby jest niezdrowa a juz pierwsze zdanie w tym art.to totalna sciema… Serio, prosze zapytac lekarzy czy tez dietetykow…

  • To nie prawda :) Ale nikt nikogo nie zmusza do eliminowania glutenu z diety. Pani zdrowie, Pani wybór :)

  • Jeśli zrobi się go prawidłowo to nie powinien różnić się strukturą od normalnego chleba.

  • Z kaszy gryczanej? Dajcie mi choć jedną, która może ,,nie zawierać glutenu” :D

  • Dlaczego nie napiszesz o źródle tego przepisu? Nie jest Twój. To przepis z bloga natchniona

  • Nie znam bloga, o którym piszesz a przepis znaleźliśmy na zagranicznym serwisie. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry