Teraz czytasz
Gdzie występuje witamina E? Czy nadmiar i niedobór witaminy E jest groźny dla zdrowia?

Gdzie występuje witamina E? Czy nadmiar i niedobór witaminy E jest groźny dla zdrowia?

Witamina E to jedna z czterech witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Jest znacznie mniej popularna od witaminy D czy K, natomiast zdecydowanie nie mniej ważna. Witamina E jest niezwykle ważna dla zdrowia i niezbędna do funkcjonowania organizmu. Gdzie występuje witamina E? Czy nadmiar witaminy E jest groźny dla zdrowia? O tym opowiem w poniższym artykule.

Właściwości witaminy E

Witamina E najbardziej kojarzona jest z tym, że ma właściwości antyoksydacyjne i rzeczywiście to prawda. Antyoksydanty spowalniają starzenie się organizmu i nie dotyczy to tylko powstawania zmarszczek, ale również samych organów. Jest to niezwykle istotna funkcja, od której zdecydowanie warto zacząć.

Witamina E

Witamina E może sprawdzać się u osób z Alzheimerem, spowalniając pogarszanie się pamięci. Jest to dobre wsparcie, jednak nie zatrzyma choroby.

Witamina E jest również dobrym wsparciem dla skóry – wspiera jej nawilżenie od zewnątrz (np. w kremach), jak również może przyspieszać gojenie się ran (stosowana jako suplement i olejki). Mówi się również, że zapobiega powstawaniu raka skóry. Witamina E związana jest również ze zmniejszonym powstawaniem zmarszczek i lepszym wyglądem blizn po uszkodzeniach skóry.

Warto dodać, że witamina E świetnie chroni ciało przed poparzeniem słonecznym, dzięki swoim antyoksydacyjnym zdolnościom. Doskonale również działa na paznokcie, wzmacniając je.

Witamina E wpływa również na proces krzepnięcia krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Jest związana również z płodnością, zwłaszcza u mężczyzn.

Gdzie występuje witamina E

Jak się okazuje, najbogatsze w witaminę E są produkty ze źródeł roślinnych. Warto zatem zwrócić na nie uwagę i zwiększyć ich spożycie, by wzbogacić swoją dietę o tę cenną witaminę.

Źródła roślinne witaminy E:

  • Olej z kiełków pszenicy
  • Pestki słonecznika
  • Migdały
  • Olej z orzechów laskowych
  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Orzeszki ziemne
  • Szpinak

Źródła zwierzęce witaminy E:

  • Gęsina
  • Łosoś atlantycki
  • Pstrąg tęczowy

Jak widać, nie jest tego dużo – warto zatem mieć na uwadze ewentualną suplementację, w celu uzupełnienia niedoborów bądź np. ochrony skóry podczas wakacji czy zimnych dni.

Nadmiar witaminy E

Czy nadmiar tak rzadko występującej witaminy jest w ogóle możliwy? Okazuje się, że tak, ale w przypadku doustnej suplementacji. Nieliczne badania sugerują, że witamina E w dużych ilościach może zwiększać ryzyko zgonu przez zawał, jednakże oportunistyczne badania pokazują, że witamina E zmniejsza ryzyko zawału! Wysokie dawki można powiązać z wywołaniem nowotworu prostaty u mężczyzn. Są to jednak bardzo sporadyczne przypadki, a wysokie dawki nie jest tak łatwo osiągnąć, zwłaszcza po konsultacji ze specjalistą.

Przyjmowanie wysokich dawek może się również wiązać z nudnościami, biegunką, bólami żołądka, zmęczeniem czy bólami głowy.

    Niedobór witaminy E

    Niedobory witaminy E nie występują zbyt często i zwykle związane są z inną przypadłością, aczkolwiek warto mieć na uwadze pewne objawy, które występują przy zbyt niskim poziomie tej witaminy w organizmie.

    Jednym z najczęstszych objawów jest słabość mięśni, która występuje przez gorsze funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. To przez zbyt niską ilością antyoksydantów – stres oksydacyjny przyczynia się do osłabienia.

    Wiążę się z tym również problem z koordynacją ruchową i chodzeniem. Inne problemy, które występują to pogorszenie się wzroku i pracy oczu oraz mniejsza odporność.

    Jak widać nie jest to wiele, ale mimo wszystko warto mieć to na uwadze.

    Suplementacja witaminy E

    Na wstępie chcę zaznaczyć, że witamina E naturalnie występuje w ośmiu formach i w zasadzie nazwa „witamina E” to określenie grupy tych form.  Alfa-tokoferol to jedyna forma, która jest rozpoznawana i wykorzystywana przez organizm ludzki – wątroba metabolizuje go i sama wytwarza inne formy witaminy E.

    Suplement godny polecenia to naturalna witamina E firmy Aliness. Zawiera ona odpowiednią formę tej witaminy, bez zbędnych czy nawet szkodliwych dodatków. Jest ona rozpuszczona w oleju, który poprawi jej przyswajalność – warto jednak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w obecności posiłku, który go zawiera.  

    Co jest lepsze: naturalna witamina E czy syntetyczna?

    Na ten temat zawsze trudno jest dywagować. Oczywiste jest to, że najlepsze witaminy i minerały mamy po prostu w naturze, w obecności składników, które wspierają ich przyswajanie. Czasami jednak nie jest możliwe uzupełnienie odpowiedniej dawki danego mikroelementu z pożywienia i suplementacja wspierająca jest wręcz niezbędna. Antyoksydanty są bardzo przydatne i często niezwykle istotne, jak np.  w przypadku chorób przewlekłych czy częstego wystawiania się na słońce, dym papierosowy i inne toksyczne czynniki. Warto rozważyć czy okresowa suplementacja nie będzie dobrym rozwiązaniem.

    Autorka, Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje, a wszystkie weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry