CIASTECZKA ORZECHOWE

Dziś mamy dla Was przepis na kolejny dietetyczny deser. Ciastka orzechowe na bazie płatków owsianych i waniliowej odżywki Whey 100. Do tego rodzynki, suszona żurawina no i przede wszystkim orzechy (my dodaliśmy nerkowce – nasze ulubione). Wszystko razem tworzy świetny smak a aromat rozchodzący się po mieszkaniu w trakcie pieczenia może ściągnąć do Waszego mieszkania nawet sąsiadów ;)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 16 sztuk
- 120g mąki żytniej razowej BIO
- 120g płatków owsianych
- 45g odżywki białkowej Whey 100 Trec o smaku Vanilla Sky
- 40 ml oleju MCT Gold firmy TREC
- 1 jajko
- 30g cukru trzcinowego
- rodzynki – 60 g
- 60g żurawiny
- ulubione orzechy – 60 g
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina mleka
Ciastka – przygotowanie
Orzechy kruszymy na drobne kawałki. Następnie w misce mieszamy ze sobą wszystkie sypkie produkty. Potem dodajemy jajko, olej MCT oraz tyle mleka aby powstała jednolita masa. Odstawiamy ją na kilkanaście minut aby płatki i pozostałe składniki związały się jeszcze dokładniej. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kolejno mokrymi dłońmi formujemy z masy kulki i lekko spłaszczając do postaci ciastek, układamy na blasze z papierem do pieczenia lub sreberkiem posypanym mąką. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut, sprawdzając czy ciastka nie przypalają się.
Wartości odżywcze
Białko: 72g
Węglowodany: 295g
Tłuszcz: 82g
Kalorie: 2030 kcal
jedno ciastko:
Białko: 4,5g
Węglowodany: 19g
Tłuszcz: 5g
Kalorie: 127 kcal
jaki olej zamiast MCT ?
Najlepiej olej rzepakowy (najbardziej naturalny smak) lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.