Teraz czytasz
Jak działa laktoferyna?

Jak działa laktoferyna?

laktoferyna

Laktoferyna pomaga wchłaniać żelazo w jelicie i dostarczać je do komórek. Wykazuje działanie ochronne przed infekcjami bakteryjnymi zapobiegając rozwojowi bakterii lub pozbawiając je niezbędnych składników odżywczych. Laktoferyna, która występuje w mleku matki chroni niemowlęta karmione piersią przed infekcjami bakteryjnymi. Wykazuje również potencjalne działanie ochronne przeciwko infekcjom wywołanym przez niektóre wirusy i grzyby. Warto wiedzieć, że bierze udział w regulacji szpiku kostnego oraz jest w stanie wzmocnić układ immunologiczny organizmu.

Co to jest laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem występującym w mleku krowim i mleku ludzkim. Siara, czyli pierwsze mleko wyprodukowane przez matkę po urodzeniu dziecka zawiera wysoki poziom laktoferyny – około siedem razy więcej niż mleko produkowane w późniejszym okresie. Laktoferyna znajduje się również w płynach i wydzielinach ustrojowych, w tym w oku, nosie, drogach oddechowych, jelitach. Laktoferyna występuje również w formie kapsułek i stosowana jest jako suplement diety.

Właściwości laktoferyny

Laktoferyna jest stosowana pomocniczo w leczeniu wrzodów żołądka i jelit, biegunki i wirusowego zapalenia wątroby typu C. Wykazuje również działanie przeciwutleniające, a do tego jest wykorzystywana w ochronie przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Inne właściwości obejmują stymulowanie układu odpornościowego, zapobieganie uszkodzeniom tkanek związanym ze starzeniem się ze względu na charakter antyoksydacyjny, wspieranie obecności zdrowych bakterii jelitowych i pomoc we wchłanianiu i wykorzystywaniu żelaza przez organizm.

Jakie są korzyści zdrowotne z suplementowania laktoferyny?

Chociaż laktoferyna ma wiele funkcji biologicznych, działanie ochronne na ludzki organizm przeciwko patogennym mikroorganizmom, w tym bakteriom, grzybom i wirusom, jest uważane za jedno z najważniejszych. Wiele badań wykazało przeciwwirusowe działanie laktoferyny na patogeny wirusowe, które wywołują typowe infekcje, takie jak przeziębienie, grypa, zapalenie żołądka i jelit, letnie przeziębienie i opryszczka.

Ostatnio pojawiły się badania wskazujące na ochronne działanie in vivo laktoferyny po podaniu doustnym przeciwko powszechnym infekcjom wirusowym. Spożycie laktoferyny zmniejszyło częstość występowania wirusowego zapalenia żołądka i jelit u dzieci, a podobny efekt zaobserwowano w szerokim przedziale wiekowym. Podawanie laktoferyny zwiększa również aktywność komórek NK i odpowiedzi cytokin Th1, co prowadzi do ochrony przed infekcjami wirusowymi.

Laktoferyna a pasożyty

Mechanizmy zaangażowane w przeciwpasożytnicze działanie laktoferyny są dość złożone, ale pewne jest, że jest to skuteczny środek do walki z kilkoma pasożytami. Laktoferyna wykazuje aktywność przeciwko następującym pasożytom: Entamoeba histolytica, Trichomonas faetus, Trypanosoma cruzi, Trypanozoma brucei, Plasmodium falciparum, Toxoplasma gondii i Eimeria stiedai.

Nie wiadomo, czy właściwości przeciwdrobnoustrojowe laktoferyny wynikają z jej bezpośrednim działaniem przeciw drobnoustrojom, czy z aktywacją układu odpornościowego, ale kilka dowodów wskazuje obecnie, że w grę wchodzą obie formy działania. Hipotezę tę potwierdzają doniesienia, że laktoferyna może modulować ilość komórek odpornościowych T. 

Czy stosowanie laktoferyny powoduje skutki uboczne?

Laktoferyna jest bezpieczna w ilościach, które dostarczamy z żywności. Laktoferyna wytwarzana ze specjalnie przetworzonego ryżu, którą możemy zakupić w formie suplementu wydaje się być bezpieczna. Natomiast mogą pojawić się skutku uboczne takie jak: biegunka, ból brzucha, wysypka skórna, utrata apetytu, zmęczenie, dreszcze i zaparcia. Z tego powodu warto uzgodnić suplementację z lekarzem lub specjalistą. Następnie, trzeba wiedzieć, że przypadku kobiet w ciąży i karmiących suplementacja jest dozwolona. Istnieją również preparaty przeznaczone dla noworodków i dzieci.

Polecane preparaty z laktoferyną

Laktoferyna dostępna jest w formie kapsułek lub kropelek. Dla dorosłych najwygodniejszą formą będą kapsułki lub saszetki z proszkiem do sporządzenia zawiesiny. Dla dzieci lub osób, które nie lubią kapsułek lub proszku polecane są kropelki.

 

Zobacz także

Bibliografia:

  1. Lactoferrin for prevention of common viral infections, Journal of Infection and Chemotherapy 20(11) · August 2014
  2. Siqueiros-Cendón T, Arévalo-Gallegos S, Iglesias-Figueroa BF, García-Montoya IA, Salazar-Martínez J, Rascón-Cruz Q. Immunomodulatory effects of lactoferrin. Acta Pharmacol Sin. 2014;35(5):557–566. doi:10.1038/aps.2013.200

Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną. Wyznaje holistyczne podejście do człowieka poprzez zdrowe odżywianie, sport, sen, odpoczynek i równowagę psychiczną.

Po godzinach miłośniczka treningu siłowego, biegania i wszelkiej aktywności ruchowej. Prowadzi bloga Analityka Dietetyczna, lubi mięso i dobrą kawę ;)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry