Teraz czytasz
MUSLI DR BIRCHERA

MUSLI DR BIRCHERA

Musli dr Birchera hewps.pl Blog Kulinarny

Właśnie przed chwilą uświadomiłem sobie, że naszym blogu kulinarnym nie mamy jeszcze przepisu na najbardziej popularne dietetyczne i pożywne śniadanie, przepisu na musli. Musli było kiedyś posiłkiem popularnym jedynie wśród pasterzy. Jego smakowe i odżywcze wartości odkrył i propagował szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939). Poniżej przedstawiam Wam przepis na klasyczne musli ze świeżymi owocami. Jest to chyba najszybsze śniadanie jakie można sobie wymyślić. Gotowe w 5 minut, bez gotowania, bez dodatku cukru, idealne dla osób zapracowanych i nie lubiących spędzać zbyt wiele czasu w kuchni jeszcze przed wyjściem do pracy. Musli skomponowane z odpowiednich naturalnych produktów może mieć wiele pozytywnych właściwości. Regularne spożywanie naturalnego musli poprawia koncentrację i samopoczucie, wzmacnia pracę serca i reguluje ciśnienie, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność organizmu.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 porcja

  • 100g płatków owsianych
  • 200ml mleka
  • pół obranego jabłka
  • 50ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 25g ulubionych orzechów
  • maliny
  • cynamon

Skomponuj swoje ulubione musli, wybierz składniki z https://hewps.pl/

Przygotowanie

Płatki owsiane zalewamy mlekiem (jeśli wolimy miękkie musli, odstawiamy zalane płatki na kilka godzin). Jabłko ucieramy na tarce, dodajemy sok jabłkowy i jogurt po czym łączymy je z płatkami i mieszamy. Obsypujemy wszystko ulubionymi orzechami (ja wybrałem nerkowce), dodajemy maliny i wszystko lekko oprószamy cynamonem.

Wartości odżywcze

Białko: 27g
Węglowodany: 91g
Tłuszcz: 25g
Kalorie: 685 kcal

2 komentarze
  • Tylko, że müsli dra Bircher-Bennera to nie była zwykła mieszanka zbóż z produktem mlecznym i dodatkami. Tam było kilka haczyków. Ówczesne płatki owsiane czy owies nie przypominał dzisiejszych płatków owsianych, poza tym moczono go przez noc w zakwaszonej wodzie, co powodowało częściowe pozbycie się kwasu fitynowego (każde ziarna zbóż go mają, orzechy też mają itd). W oryginalnej recepcie jest też kondensowane mleko (w jego czasach świeże mleko było bakteriologicznie niebezpieczne). Podawano to w jego alpejskim sanatorium jako lekkostrawną kolację! Za jej najważniejszy składnik Bircher uznawał surowe jabłka dlatego, że generalnie był zwolennikiem surowej diety :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry