Owsianka z nasionami chia i jagodami goji

Niby standardowa owsianka, ale uwierzcie mi, że mleko kokosowe, nasiona Chia i jagody goji potrafią tutaj, w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzyć na prawdę ciekawy bukiet smaków. Co więcej, bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe Omega 3-6 nasiona Chia dodadzą Wam siły na cały dzień!
Składniki – owsianka chia
– 100g płatków orkiszowych
– 100ml mleka kokosowego Real Thai
– banan pocięty na kawałki
– łyżka nasion Chia
– łyżka jagód Goji
– cynamon
Właściwości nasion Chia:
– bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6,
– spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi, przez co poleca się je diabetykom,
– są bogatym źródłem błonnika (25%) wspomagającego perystaltykę jelit, dlatego poleca się je W osobom walczącym z nadwagą i otyłością,
– są bogatym źródłem antyoksydantów oraz wielu witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk,
– charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%),
– ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są doskonałym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport,
– spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste,
– nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
Zastosowanie Chia:
– nasiona w całości – jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i ryżu oraz ziemniaków, jako dodatek do omletów, naleśników i gofrów lub jako przekąska,
– zmielone nasiona – do łączenia z mąką przy chleba, do zagęszczania zup, sosów, koktajli po treningowych,
– w formie naparu (żelu) przygotowanego poprzez zalanie gorącą wodą,
– w formie tłoczonego z nasion oleju.
Owies ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest bardzo pożądany w diecie. Usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacnia mięsień sercowy. Stosuje się go w przypadku dyzenterii, cukrzycy, zapalenia wątroby, wycieńczenia nerwowego, niestrawności lub opuchlizny. Jest doskonałym źródłem krzemu i dzięki temu wspiera regenerację układu kostnego. Wywar z owsa działa wewnętrznie jako środek bakteriobójczy, zapobiegając chorobom zakaźnym.
Warto dodać, że płatki owsiane są prawie tak samo pożywne jak samo ziarno owsa.
Pozdrawiam