Teraz czytasz
Bezglutenowa pizza z kalafiora

Bezglutenowa pizza z kalafiora

pizza z kalafiora

Ostatnio bardzo często pytacie nas zarówno o produkty bezglutenowe jak i o konkretne przepisy bezpieczne dla osób z celiakią lub też wszystkich którzy z własnej woli zrezygnowali z pszenicy i zbóż zawierających gluten. Jednym z ciekawszych przepisów na jakie ostatnio trafiłam była pizza, przy której pieczeniu nie użyto ani grama mąki. Można oczywiście próbować przygotować pizzę na spodzie z mąki gryczanej lub jaglanej ale tutaj idziemy o krok dalej i robimy spód z… z kalafiora. Co pizza z kalafiora??? Uwierzcie mi, to smakuje :)

Pizza z kalafiora – niezbędne składniki

  • 1 średni kalafior
  • pół szklanki twardego sera, typu parmezan, ok. 35g
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos do pizzy

  • pół puszki pomidorów
  • ząbek czosnku
  • szczypta bazylii i oregano
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

    Dodatki – dowolne, a u nas:

    • 1 kulka mozarelli light
    • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    • 3 pieczarki
    • kawałek wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
    • 1 cebula
    • pomidor
    • czarne oliwki
    • bazylia i oregano

     

    Składniki niezbędne do przygotowania tej oryginalnej pizzy znajdziecie w sklepie hewps.pl

    Zobacz także
    suflet czekoladowy

     

    Przygotowanie

    1. Obieramy kalafiora z łodyżek, tak aby zostały same różyczki, które ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Następnie wrzucamy otrzymaną masę do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy całość na sitku z wyłożoną na dnie gazą. Zostawiamy do wystygnięcia i wyciskamy dokładnie nadmiar wody.
    2. Masę kalafiorową przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, jajko oraz starty ser. Kolejno mieszamy wszystko razem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem, tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut lub do momentu zarumienia.
    3. Później upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Następnie smarujemy sosem, dodajemy wszystkie składniki i znów zapiekamy przez 10-15 minut.
    12 komentarzy
    • Kiedyś, zainspirowany pewnym kanałem na youtube zrobiłem pizze na spodzie z kalafiora. Świetna sprawa!!!

    • Super przepis. Właśnie ostatnio nieśmiało przygotowuję dania bez glutenu, także Was wpis jest mi bardzo przydatny:-)

    • No proszę, co za wspaniały pomysł na bezglutenową pizzę. Jestem na tej diecie już od pewnego czasu i szukam alternatyw na codzienne, popularne posiłki tak, abym mogła zbliżyć choć trochę swą dietę do tej, którą żywi się moja rodzina. Aby móc wspólnie skomentować smak tego samego dania. Myślę, że to danie mi to umożliwi. Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam!

    • Bardzo ciekawe zastosowanie kalafiora (a raczej masy kalafiorowej) zamiast tradycyjnej mąki ;-) Sama bym na to nie wpadła, a tak będę miała kolejną inspirację do kulinarnych eksperymentów.
      Dziękuję za przepis ;-)

    • Dużo ;) Nie wiem dokładnie, nie liczę. Ta moja ze zdjęcia, na oko pewnie powyżej 300 kcal.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry