Teraz czytasz
Sałatka z rukolą – najlepszy przepis

Sałatka z rukolą – najlepszy przepis

sałatka z rukolą

Ostatnia dietetyczna sałatka z rukolą (i gruszką) zrobiła furorę. Idąc za ciosem mamy dla Was kolejny przepis na wykorzystanie tej pysznej sałaty. Dziś bez mięsa i jeszcze prostsza w przygotowaniu. Właściwie mamy tu 4 główne składniki oraz oliwę i przyprawy potrzebne do przygotowania sosu. Pojawiają się również sugestie, aby dodać do sałatki zaparzone jagody goji oraz prażone orzechy. Pomysł wydaje się być bardzo ciekawy, dlatego zachęcamy do eksperymentowania.

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 4-5 porcji

  • pół paczki rukoli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 12 czarnych oliwek
  • 6 zielonych oliwek
  • ser feta w oliwie (ok. 250g)
  • 20g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • posiekana natka z pietruszki
  • pieprz ziołowy, czerwona papryka, sól
  • sok z połowy cytryny

Sałatka z rukolą – przygotowanie

Sałatę lodową po dokładnym opłukaniu w zimnej wodzie drzemy na drobne kawałki. Dodajemy umytą rukolę oraz kostki sera feta odsączone od oliwy, w której się znajdowały. Czarne oliwki kroimy w plastry, zielone zostawiamy w całości w celu udekorowania sałatki. Z 20g oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki pietruszki, przypraw i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym polewamy całą sałatkę. I to już wszystko, kolejna sałatka na bazie rukoli gotowa a w głowie mam już kilka pomysłów na następne.

Jeżeli dodasz do niej inne składniki, może stać się nawet głównym posiłkiem. Możesz dorzucić do niej kawałki kurczaka, tofu lub ciecierzycę. Każdy dodatek będzie świetnie pasował. Sałatka może być również uzupełnieniem dania obiadowego czy kolacji. Z pewnością świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie u osób, które nie jedzą zbyt wielu warzyw. Taka smaczna sałatka z rukolą na pewno zaspokoi głód.

2 komentarze
  • Zmagam się z kg i obecnie przygotowuję wszystko bez tłuszczu(chude mięso) przygotowane na parze/gotowane/pieczone/grillowane/surowe, odtłuszczony nabiał jak się da,
    NIE używam oliwy,itd.
    – ta sałatka przypomina mi jedną z moich ulubionych, tylko bez pomidorków, a za to z serem feta. Podobna jest umieszczona z serem,ale za to bez tuńczyka ;) Proponuję spróbować bo jest wyśmienita. Teraz gdy nie dodaję oliwy – nie odsączę tuńczyka z puszki, a sosem własnym poleję całość. To wersja na jutrzejszą kolację
    ;)

  • Często popełnianym błędem jest eliminowanie tłuszczy z diety. Tych zdrowych tłuszczy takich jak oliwa z oliwek, olej lniany i inne podobne oleje. A już na pewno nie polecałbym używania oleju z puszki w którym jest tuńczyk. To są najgorsze jakościowo oleje. Oliwa z oliwek jest tu najlepszym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry