Proteinowe brownie

Brownie to ostatnio bardzo popularne słowo, pojawiające się w wielu na odmianach na wielu blogach z przepisami. Wg mnie jest to po prostu murzynek, nic mniej nic więcej. Czekoladowe ciasto, które pamiętam z dzieciństwa i które moja babcia zawsze piekła na każdą większą uroczystość rodzinną. Ponieważ jesteśmy na blogu na którym staramy się publikować raczej bardziej dietetyczne przepisy, dziś zmierzymy się z murzynkiem bez mąki, masła i cukru. Czy to możliwe? Ocenicie sami ;)
Składniki na brownie
(ok 6-7 porcji widocznych na zdjęciu)
- 4 białka jaj
- 200g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
- 60g czekoladowej odżywki białkowej
- 20g kakao
- 100g miodu (4 łyżki)
- 25g wiórków kokosowych
- 150g serka wiejskiego
- 3 łyżki masła orzechowego Maslove
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie – brownie
1. Do blendera wbijamy po kolei wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta ale z łatwością powinna wylewać się z pojemnika. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dodać 1-2 białka jaj, jeśli zbyt rzadka dodaj więcej fasoli lub mąki kokosowej
2. Następnie przelej gotową masę do pojemników w których będziesz piekła ciasto. Mogą to być jak na zdjęciu żaroodporne naczynia, możesz użyć keksówki lub silikonowych foremek do ciast lub babeczek. Wlej masę jedynie do połowy, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększy ona swoją objętość. Jeśli zależy Ci na tym, aby z łatwością wyjąć brownie z foremek, przesmaruj je wcześniej tłuszczem kokosowym.
3. Kolejno rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz murzynka przez ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli po zanurzeniu w nim noża wyjdzie z ciasta nie ubrudzony.
Porady:
– jako fajny dodatek możesz wykorzystać orzechy i rodzynki lub żurawinę
– jako polewy możesz użyć roztopionej gorzkiej czekolady z dodatkiem stewii
Wartości odżywcze: (całość)
białko 133g
węglowodany 189g
tłuszcze 69g
energia 1733 kcal
Twierdząc, że brownie to po prostu murzynek śmiem twierdzić,ze nigdy nie jadłaś/eś prawdziwego brownie ;) Pozdrawiam
Dokładnie :) Nie jadłem brownie bo nie jadam słodyczy ale chętnie dowiem się czym jest Brownie i czym różni się od murzynka pieczonego przez moją babcię :)
Ale fajny przepis! na pewno spróbuję :)! A co do różnicy między brownie, a murzynkiem to faktycznie istnieje, murzynek jest bardziej puszysty, a brownie to taki gliniasty, ciężki, ale za to baaardzo czekoladowy twór ;), pozdrawiam