Teraz czytasz
Proteinowe brownie

Proteinowe brownie

brownie

Brownie to ostatnio bardzo popularne słowo, pojawiające się w wielu na odmianach na wielu blogach z przepisami. Wg mnie jest to po prostu murzynek, nic mniej nic więcej. Czekoladowe ciasto, które pamiętam z dzieciństwa i które moja babcia zawsze piekła na każdą większą uroczystość rodzinną. Ponieważ jesteśmy na blogu na którym staramy się publikować raczej bardziej dietetyczne przepisy, dziś zmierzymy się z murzynkiem bez mąki, masła i cukru. Czy to możliwe? Ocenicie sami ;)

Składniki na brownie

(ok 6-7 porcji widocznych na zdjęciu)

    Przygotowanie – brownie

    1. Do blendera wbijamy po kolei wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta ale z łatwością powinna wylewać się z pojemnika. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dodać 1-2 białka jaj, jeśli zbyt rzadka dodaj więcej fasoli lub mąki kokosowej

    2. Następnie przelej gotową masę do pojemników w których będziesz piekła ciasto. Mogą to być jak na zdjęciu żaroodporne naczynia, możesz użyć keksówki lub silikonowych foremek do ciast lub babeczek. Wlej masę jedynie do połowy, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększy ona swoją objętość. Jeśli zależy Ci na tym, aby z łatwością wyjąć brownie z foremek, przesmaruj je wcześniej tłuszczem kokosowym.

    3. Kolejno rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz murzynka przez ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli po zanurzeniu w nim noża wyjdzie z ciasta nie ubrudzony.

    Porady:
    – jako fajny dodatek możesz wykorzystać orzechy i rodzynki lub żurawinę
    – jako polewy możesz użyć roztopionej gorzkiej czekolady z dodatkiem stewii

    Wartości odżywcze: (całość)
    białko 133g
    węglowodany 189g
    tłuszcze 69g
    energia 1733 kcal

    Proteinowe brownie

    3 komentarze
    • Twierdząc, że brownie to po prostu murzynek śmiem twierdzić,ze nigdy nie jadłaś/eś prawdziwego brownie ;) Pozdrawiam

    • Dokładnie :) Nie jadłem brownie bo nie jadam słodyczy ale chętnie dowiem się czym jest Brownie i czym różni się od murzynka pieczonego przez moją babcię :)

    • Ale fajny przepis! na pewno spróbuję :)! A co do różnicy między brownie, a murzynkiem to faktycznie istnieje, murzynek jest bardziej puszysty, a brownie to taki gliniasty, ciężki, ale za to baaardzo czekoladowy twór ;), pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry