Imbir i jego właściwości

Imbir to bylina z pewnością bardziej popularna od kurkumy. Stosowany jest już na dobre w polskiej kuchni, nie tylko podczas przygotowywania orientalnych dań. Ponieważ działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie używamy go często w profilaktyce i łagodzeniu przeziębienia, jako element rozgrzewającej herbaty lub past. Imbir łagodzi również bóle żołądka ale może również hamować apetyt, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę jelit. Imbir i jego właściwości zaskoczą większość z was.
Gdzie kupić imbir?
Imbir można zakupić w postaci surowej, zmielonej, kandyzowanej, suszonej (w całości, nie w proszku) lub marynowanej. Ten ostatni, obok pasty wasabi jest stałym towarzyszem sushi. Imbir może z powodzeniem stanowić dodatek do kawy, herbatek, konfitur czy piwa. Imbir razem z cynamonem, kardamonem oraz goździkami doskonale współgra ze skórką pomarańczową przy urozmaicaniu bożonarodzeniowych potraw i słodkości. Ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak i lubi też występować z innymi ostrymi przyprawami np. czosnkiem, pieprzem lub chilli.
Imbir i jego właściwości
- działa profilaktycznie w leczeniu przeziębienia ze względu na dużą zawartość substancji przeciwzapalnych;
- ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm ponieważ olejek zawarty w jego kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia;
- działa rozgrzewająco, dlatego w okresie jesienno-zimowym stanowi idealny dodatek do herbaty z miodem i cytryną;
- poprzez rozgrzewanie całego organizmy polepsza krążenie krwi,
- zwiększa koncentrację, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
- leczy infekcje jamy ustnej poprzez wydzielanie śluzu, odkaża i odświeża oddech.
Imbir to bogactwo właściwości zdrowotnych – zawsze warto mieć go pod ręką. Latem idealnie sprawdzi się do lemoniady, nadając jej ostrzejszego smaku. Jeżeli pijesz mało wody, to świetne rozwiązanie, żeby ją urozmaicić i czerpać korzyści nie tylko z samego imbiru, ale również z odpowiedniego nawodnienia organizmu.