Przepisy na zdrowe i szybkie dipy z awokado

Znaczenie tłuszczów w diecie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zmieniło się diametralnie. Z diet niskotłuszczowych przeszliśmy do epoki diety o wysokim jego udziale w żywieniu. Obecny trend wydaje się przemawiać za zbilansowaną dietą o umiarkowanej podaży tego makroskładnika w diecie. Bez względu na modę, niepodważalnym faktem jest to, że tłuszcz z pożywienia jest potrzebny dla zdrowia każdej osoby. Poznaj najlepsze przepisy z awokado.
Istnieje wiele podziałów tłuszczów. Jednym z ważniejszych kryterium jest podział ze względu na wiązania chemiczne występujące w ich budowie:
- tłuszcze nienasycone, które dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone i rozróżnia się w nich kwasy omega-3 i omega-6, a znajdziemy je m.in. w orzechach, awokado, nasionach, pestkach, rybach, tranie, jajkach,
- tłuszcze nasycone – znajdziemy je m.in. w takich produktach jak produkty mleczne, jajka, mięso, masło, masło klarowane, smalec, olej kokosowy, kakao.
- t. trans – szkodliwe tłuszcze, które są zawarte w margarynach, przetworzonych rafinowanych produktach (słodycze, ciastka, słodkie pieczywo, przekąski, frytki, etc.).
Człowiek potrzebuje tłuszczów nienasyconych i nasyconych, a tłuszczów trans powinien się wystrzegać jak ognia.
Awokado
Awokado jako przedstawiciel tłuszczu nienasyconego jest najbardziej tłustym znanym owocem na świecie. Ten wyjątkowy produkt zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym, regulującym poziom cholesterolu we krwi. Jest bogactwem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, luteiny. Słowem – jest to produkt niemalże doskonały.
Ze względu na charakterystyczny smak awokado bywa tak, że albo je kochamy albo unikamy nie chcąc nawet poczuć jego smaku. Całe szczęście można znaleźć różnorodne przepisy, które przekonają niejednego antyfana tego owocu do umieszczenia go w diecie. Awokado świetnie nadaje się jako składnik zdrowych sosów do wielu potraw, a także może stanowić uzupełnienie pełnowartościowej przekąski z warzywami. Zobaczcie, jakie pyszne dipy można zrobić z tego tłuszczu. Wystarczy wziąć dojrzałe awokado i zmiksować z pozostałymi składnikami. Gwarantuję, że w wielu dipach smak awokado będzie niewyczuwalny. Takie przepisy zawsze się sprawdzają!
Dipy tłuszczowe |
||
Dip klasyczny guacamole
2 awokado 1 łyżka soku z limonki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli himalajskiej |
Dip bazyliowy
1 awokado 10 listków świeżej bazylii 2 zielone cebulki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli |
Dip ziołowy
1 awokado 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka majeranku 2 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki soli |
Dipy białkowo-tłuszczowe |
||
Dip z fetą
1 awokado 120g fety 4 łyżki soku z limonki 1 cebula szczypiorowa 4 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego |
Pasta twarogowa z awokado
1 awokado 100g twarogu półtłustego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu czarnego ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka siemienia lnianego (całe nasiona) |
Czekoladowy dip low-carb
2 awokado 30g odżywki białkowej 5 łyżek kakao ⅓ szklanki erytrytolu ⅓ szklanki oleju kokosowego
|
Dipy węglowodanowo-tłuszczowe |
||
Miodowa nutella
1 awokado 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao lub karobu 20g orzechów laskowych 1 łyżka wody |
Mango Guacamole
3 awokado 1 mango 1 mały pomidor ½ papryczki chilli 4 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki soli |
Mus gruszkowy
1 awokado 1 dojrzała gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sezamu |
Dipy węglowodanowo-białkowo-tłuszczowe |
||
Dip z fasolą
½ awokado 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu czarnego puszka czerwonej fasoli (opłukać pod zimną wodą)
|
Dip z odżywką i bananem
1 awokado 1 duży dojrzały banan 20g odżywki białkowej
|
Bakaliowy krem
½ awokado 30g odżywki białkowej 2 łyżki awokado 1 duży dojrzały banan 3 łyżki rodzynków 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki wody |
Źródła:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze
- https://www.jadlonomia.com/przepisy/guacamole-idealne/
- https://greatist.com/eat/healthy-dip-recipes
Autorką tego artykułu jest Karolina Gołaś. Doradca żywieniowy, studentka dietetyki, szczególnie zainteresowana dietetyką sportową oraz kliniczną.