Teraz czytasz
Kurkuma i jej właściwości

Kurkuma i jej właściwości

kurkuma

Kurkuma to starożytna roślina pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej stosowana jako przyprawa ale również jako „barwnik idealny”. Chyba każdy z nas słyszał  już o jej leczniczych właściwościach ponieważ od tysięcy lat przyprawa ta jest używana jako lek w krajach dalekiego wschodu. Na dzień dzisiejszy właściwości lecznicze kurkumy są przedmiotem badań naukowych w instytutach na całym świecie. Na stronach NCBI (National Center for Biotechnology Information) znaleźć można tysiące publikacji naukowych, wskazujących i udowadniających silne właściwości farmakologiczne tej przyprawy, m.in. : właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne.

Kurkuma – cudowna przyprawa

Kurkumę można kupić najczęściej w formie sproszkowanej, aczkolwiek coraz częściej w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością znaleźć można również suche plastry kurkumy lub całe, świeże bulwy przypominające dużo bardziej popularny w sklepach imbir. Kurkuma sama w sobie jest delikatnie pikantna i charakteryzuje ją korzenny zapach oraz rozgrzewające właściwości

Swoje przeciwzapalne właściwości kurkuma zawdzięcza aktywnemu związkowi o nazwie kurkumina, która jak pokazują badania, przyczynia się do obumierania komórek nowotworowych. To również kurkumina odpowiada za niesamowicie intensywny pomarańczowy kolor korzenia kurkumy. Aby wchłaniała się ona w odpowiednim stopniu należy ją podawać z papryką lub czarnym pieprzem. Stąd też właśnie najlepsze suplementy z kurkuminą, jak np. Doctor Best, zawierają w swoim składzie Bio Perynę czyli wyciąg z czarnego pieprzu.

Zobacz także
antyoksydanty

Oprócz wymienionych wyżej zalet tej ajurwedyjskiej przyprawy należy zaznaczyć, iż wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie przez co wspomaga proces odchudzania. Warto wobec powyższych dopilnować aby w szafce z przyprawami nigdy nie zabrakło tego żółtego proszku. Co więcej kurkumina stymuluje pęcherzyk żółciowy do wydzielania żółci, wspomaga pracę trzustki i wątroby przez co jest często stosowana w celu zmniejszania kamieni żółciowych.

Kurkuma a środki przeciwbólowe

Warto również pamiętać iż odpowiednia dawka kurkumy może z powodzeniem zastąpić popularne środki przeciwbólowe takie jak ibuprom czy aspiryna. Osobiście bardzo często likwiduję lekki ból głowy czubatą łyżeczką sproszkowanej kurkumy rozpuszczonej w szklance wody. Przy przeziębieniach natomiast stosuję kilka razy dziennie mix rozpuszczonych w wodzie przypraw w skład którego wchodzą:

  • łyżeczka: kurkumy
  • imbiru
  • cynamonu
  • witaminy C
  • miodu
  • świeży imbir i kurkuma.

Najważniejsze właściwości kurkumy:

  • jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • ma właściwości neutralizujące wolne rodniki
  • poprawia procesy trawienne
  • polecana przy niewydolności wątroby
  • stosowana w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej
  • poprawia funkcje poznawcze.
Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry