Teraz czytasz
Cynamon i jego właściwości

Cynamon i jego właściwości

cynamon

Cynamon to obok opisywanych wcześniej na naszym blogu kurkumy i imbiru przyprawa o silnych właściwościach rozgrzewających. Cała trójka stanowi idealną bazę do przygotowania rozgrzewających i przeciwzapalnych herbat lub wspomagających układ odpornościowy koktajli.

Cynamon to zioło o bardzo wyraźnych walorach smakowych i bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. W mojej kuchni dostępny jest zawsze. Stosuję go jako dodatek do kawy oraz do owsianki, dodaję go również do słodkich omletów i koktajli. Na co dzień używam cynamonu cejlońskiego. Dlaczego akurat ten – o tym za chwilę.

Cynamon – właściwości

Ta przyprawa zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim temu, że pełni rolę regulatora cukru we krwi. Dotyczy to też lipidów wśród osób zmagających się z opornością na insulinę i cukrzycę typu 2. Ponadto przyspiesza przemianę materii, usprawnia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Ta orientalna przyprawa poprawia również dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu otrzymuje on więcej tlenu oraz składników odżywczych. Poprawia to wówczas nasze funkcje poznawcze, koncentrację i zapamiętywanie oraz pamięć wzrokową.

Cynamon wykazuje również niesamowite właściwości antygrzybiczne wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.

Zobacz także
probiotyki

    Cynamon – rodzaje

    Do najbardziej popularnych odmian cynamonu należą cynamon Cejloński oraz Cassia. To właśnie cejlońska odmiana tej przyprawy jest najdroższą ale i najbardziej cenioną. Charakteryzują ją bardziej słodki smak oraz to, że jego laski są bardziej miękkie i łatwiejsze do oddzielenia. Jest sprzedawany wyłącznie w dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową żywnością, natomiast cynamon Cassia, który jest zdecydowanie bardziej twardy, ciemniejszy i mniej aromatyczny, dostępny jest na wszystkich regałach z przyprawami w każdym markecie.

    Cynamon cejloński jest również zdecydowanie bezpieczniejszy w zastosowaniu długoterminowym ze względu na mniejszą zawartość kumaryn (0,04%) , czyli związków rozrzedzających krew ale mogących jednocześnie toksycznie wpływać na wątrobę. Cynamon klasyczny, czyli Cassia, nazywany również „bękarcim cynamonem”, posiada ich w swoim składzie nawet do 5% kumaryn.

    Jak widzicie, przy zakupie tej przyprawy warto zwrócić uwagę na jej rodzaj. Co więcej, dla bardziej leczniczego zastosowania warto zwrócić uwagę na ekstrakty z tej przyprawy, dostępne w tabletkach w dobrze wyposażonych sklepach z odżywkami i suplementami, np. tutaj.

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Do góry