Now Reading
Czy warto jeść produkty bezglutenowe?

Czy warto jeść produkty bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa to dość kontrowersyjny temat obecnych czasów. Wiele osób oskarżanych jest o „wymyślanie” lub „przesadzanie” z dietą. Nie można jednak jednoznacznie stwierdzić, czy jest to jedynie czyjś pomysł czy realny problem. Czy gluten rzeczywiście może powodować problemy u osób, które nie cierpią na celiakię? Czy warto postawić na produkty bezglutenowe?

Gluten to białko, które znajdziemy nie tylko w zbożach. Podstawowe produkty zawierające gluten to pszenica i jej odmiany, żyto, pszenżyto, orkisz, kasze (np. manna, kuskus, bulgur, pęczak). Warto wiedzieć, że pozostałe produkty bezglutenowe bardzo często są zanieczyszczone glutenem w czasie produkcji, co może być bardzo destrukcyjne dla osób wysoko wrażliwych na ten składnik. Nikogo nie powinny dziwić zatem oznaczenia na produktach naturalnie nie zawierających glutenu! Dzięki temu mamy pewność, że nie zostały one wyprodukowane na tej samej linii produkcyjnej, co żywność zawierająca gluten. Dzięki temu celiacy mogą spożywać bezpiecznie tak oznaczone kasze czy płatki.

Czy warto stosować produkty bezglutenowe?

Gluten u wielu z nas może powodować problemy, nawet jeżeli nie mamy stwierdzonej celiakii. Objawami są np.:

  • wzdęcia,
  • gazy,
  • przelewanie się,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • bóle brzucha.

Gluten może bardzo negatywnie wpływać na nasze jelita – uszkadza kosmki jelitowe i utrudnia wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Jeżeli czujesz, że masz problem ze spożywaniem tego białka, warto postawić na produkty bezglutenowe i zadbać o swoje jelita. Jak wiadomo, jelita to przede wszystkim podstawa naszej odporności – dzięki nim wchłaniamy składniki odżywcze i wspieramy organizm, a mikrobiota intensywnie pracuje, chroniąc nasz przed patogenami.

Problem z glutenem może również wynikać z tego, że jest on wszędzie. Badacze odkryli, że możemy znaleźć go nawet w kosmetykach! Nic dziwnego, że przy takim przesyceniu zaczynamy mieć problemy jelitowe. Dodatkowo, pszenica jest modyfikowana w taki sposób, żeby zawierała jak najwięcej glutenu. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu wszelkie wypieki i pieczywo są puszyste oraz sprężyste, a na tym najbardziej zależy producentom żywności.

bezglutenowe

Jakie produkty bezglutenowe wybrać?

Wybierając dietę bezglutenową należy przede wszystkim zadbać o wszystkie aspekty, które sprawią, że będzie ona pełnowartościowa. Nie rezygnuj ze źródeł węglowodanów (chyba, że świadomie wybierasz dietę ketogeniczną), tylko wymień je na takie, które oznaczone są jako bezglutenowe.

Pamiętaj, że nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych przekąsek! Możesz wybrać makaron bezglutenowy, płatki owsiane bezglutenowe czy nawet mieszankę mąk, dzięki którym upieczesz przepyszne ciasto!

Suplementy na diecie bezglutenowej

Będąc na diecie pozbawionej glutenu, zwykle chcemy zadbać przede wszystkim o nasze jelita. W tym przypadku świetnie sprawdzi się maślan sodu, który doskonale wpłynie na ich zdrowie. Poprawi trawienie, załagodzi stany zapalne, a nawet wesprze odchudzanie!

Jeżeli jeszcze bardziej chcesz wesprzeć swój organizm, wybierz dobry probiotyk, który pomoże zregenerować jelita i doprowadzić do równowagi mikrobiotę jelitową.

Świetnym wsparciem będzie również omega 3, której zwykle brakuje w naszej diecie. Będzie doskonała dla mózgu oraz zmniejszy stany zapalne.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry