Teraz czytasz
Bezglutenowa tarta truskawkowa – przepis

Bezglutenowa tarta truskawkowa – przepis

bezglutenowa tarta truskawkowa

Czy bezglutenowa tarta truskawkowa zasługuje na miano dietetycznego deseru? Odkąd na rynku pojawiły się truskawki nie mogę powstrzymać się aby ich nie dodawać ich do przygotowywanych deserów! Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze. Są bardzo bogate w witaminę C, są również źródłem innych witamin: kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Owoce działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco.

Są niskokaloryczne – 100 g truskawek dostarcza jedynie ok. 32 kcal. Truskawki w połączeniu z pysznym bezglutenowym budyniem truskawkowym smakują wyśmienicie! A propos budyniu! Za dziecka uwielbialiśmy go wszyscy ale wraz z wiekiem niestety przestajemy go doceniać… Dlatego dziś spróbuję przekonać Was do tego składnika ponieważ jest pyszny, szybki w przygotowaniu i doskonale zastępuje wysoko kaloryczne kremy :)

Potrzebne składniki:

  • 200g namoczonych przez noc daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców
  • 2 łyżeczki kakao
  • 120g płatków owsianych
  • 40g płatków jaglanych
  • 50g słonecznika
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
  • Budyń truskawkowy bezglutenowy
  • Ok 150g truskawek
  • 1 czubata łyżka lejącego miodu
  • 1 łyżeczka czubata erytrytolu
  • Mleko kokosowe Real Thai (najlepsze, bo z największą aż 85% zawartością kokosowa i bez innych dodatków) – dobrze schłodzone – najlepiej całą noc.

Bezglutenowa tarta truskawkowa – przygotowanie:

Namoczone daktyle blendujemy z ziarnami, płatkami, masłem orzechowym, kakao, miodem i olejem kokosowym. Powstałą masą wykładamy formę do tarty wyłożoną papierem (chyba, ze jest sylikonowa to wystarczy lekko wysmarować olejem kokosowym) i wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Następnie z twardej części mleka kokosowego miksujemy śmietankę dodając erytrytol. Powstała śmietankę rozsmarowujemy na wcześniej zrobionym spodzie i wstawiamy z powrotem do lodówki na kolejne 30 – 60 minut aby dobrze się schłodziło. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie budyniu (sposób na opakowaniu) lekko ostygnięty wylewamy na spód, zdobimy truskawkami i wiórkami kokosowymi. Czekamy aż będzie gotowy i zjadamy popijając pyszną czarną kawą ;)

Autorka przepisu, Klaudia – CandySquat – pasjonatka zdrowego trybu życia. Uwielbia crossfit i podnoszenie ciężarów. Kocha kombinować w kuchni, czego dowodem są przepisy takie jak ten. 
bezglutenowa tarta truskawkowa
Jeden komentarz
  • Przepysznie to wygląda! Myślę, że przetestuje przepis przy okazji majówki :D Na razie trzymam dietę z Cateringiem FitME :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry