Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Takie przepisy powstają kiedy nie możesz się zdecydować czy masz ochotę na jabłecznik czy na bananowca ? takie połączenie idealne na chłodne dni. Zapach jabłek i bananów unoszący się w całej kuchni natychmiast ogrzewa klimat. Nie mogło też obyć się bez czekolady! Sprawdź przepis na najlepsze ciasto bananowe!
Potrzebne składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- Szczypta soli himalajskiej
- 1/2 laski wanilii
- 4 banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła klarowanego
- Garść orzechów laskowych
- 1 czekolada Cocoa
- 1-2 jabłka
Przygotowanie:
Banany, jajko, wanilię, masło, sól, proszek do pieczenia, cukier blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy aby składniki się połączyły. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z cynamonem cejlońskim, łyżeczką ksylitolu oraz posiekanymi orzechami. Ciasto bananowe wlewamy do formy natłuszczonej olejem kokosowym (u mnie w sprayu – najwygodniejszy) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20min. Po tym czasie wysuwamy delikatnie formę i wykładamy na górę wcześniej przygotowaną mieszankę jabłek. Wstawiamy ponownie na 25-30min. Po wyciągnięciu i wystygnięciu ciasta polecam polać rozpuszczoną czekoladą z ‚psiknięciem’ lub łyżeczką oleju kokosowego, który sprawi, ze czekolada będzie ładnie błyszczeć. Smacznego!
Autorka przepisu, Klaudia – CandySquat – pasjonatka zdrowego trybu życia. Uwielbia crossfit i podnoszenie ciężarów. Kocha kombinować w kuchni, czego dowodem są przepisy takie jak ten.