Placuszki z marchewki na słodko

Proste i szybkie w przygotowaniu, cztero-składnikowe placuszki z marchewką, czyli sposób na szybkie, słodkie śniadanie lub całkiem dietetyczną przekąskę. Takie placuszki możesz zabrać ze sobą w podróż, na uczelnię czy do pracy. Jeśli posmarujesz je czymś wcześniej, staną się jeszcze bardziej apetyczne, miękkie i przepyszne!
Składniki:
- 1 marchew
- mąka kokosowa (ok. 45 gramów)
- 2 jajka
- erytrytol
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach. Dodaj pozostałe składniki, porządnie wymieszaj. Usmaż na oleju kokosowym z obu stron do zarumienienia.
Jako dodatek, możesz posmarować placuszki masłem orzechowym – będą nie tylko smaczniejsze, ale zdrowsze. Orzechy to bogactwo witamin i minerałów, uzupełniające naszą codzienną dietę. Dodatkowo, dzięki obecności masła orzechowego i mąki kokosowej (tłuszcze), witamina D zalecana w okresie jesiennym bardzo dobrze się wchłonie. Placki dają Ci dużo różnorodnych możliwości – zamiast erytrytolu możesz dodać miarkę odżywki białkowej, jeśli potrzebujesz dawki białka. Dodatkowo, możesz je posypać kakao (lub dodać do środka), które jest niesamowicie bogate w żelazo, a co najważniejsze wapń! Żeby uzyskać jeszcze ciekawszą mieszankę, możesz użyć cynamonu cejlońskiego, pozytywnie wpływającego na gospodarkę cukrową w organizmie. Kombinacji jest mnóstwo, a wykorzystać możesz to, na co masz ochotę.
Dla osób liczących kalorie informacja dotycząca wartości odżywczych. Jeden taki placuszek, przygotowany z jednej marchwi, 45g mąki kokosowej, 2 jaj i erytrolu (który nie zawiera kalorii) ma 344 kcal i zawiera 21g białka, 15g tłuszczu i 28g węglowodanów. Czyli całkiem niezłe makro, musicie przyznać ;)
i jeszcze kubek gorącej czekolady o tego :)