Now Reading
Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Przepis na koktajl białkowo tłuszczowy

Od pewnego czasu zacząłem ograniczać węglowodany w posiłkach przed południem. Zarówno pierwsze jak i drugie śniadanie opieram na białkach i tłuszczach. Jako posiłek nr 1 najczęściej pojawiają się całe jaja pod różną postacią, do tego boczek i różne warzywa. Czasami zamieniam je na wędzoną makrelę lub pastę z makreli i jaj, czasami jest to również kawałek tłustego mięsa a nawet wątróbka, o której pisałem tutaj. Drugi posiłek B+T, z małą ilością węglowodanów staram się spożywać w formie płynnej. Jest on szybki w łatwy w przygotowaniu – potrzebuję tylko dobrego blendera, łatwy w transporcie i szybki w spożyciu. Dzięki dużej ilości tłuszczów uczucie sytości towarzyszy mi nawet przez 4 godziny dzięki czemu nie muszę mieć pod ręką kolejnego pudełka.

 

Obecnie najczęściej pojawia się u mnie koktajl na bazie produktów widocznych na zdjęciu, czyli:

Składniki:

Banan (2 szt.) –  chyba jeden z najbardziej popularnych na świecie owoców. Dostępny w każdym domu a jeśli nie to na pewno w każdym sklepie. Smaczny i tani owoc, który dostarcza nam sporej ilości cukrów i błonnika wspomagającego ich wchłanianie. Banan to również niezwykle cenne źródło potasu odpowiadającego za gospodarkę wodną organizmu, prawidłową pracę serca, utrzymywanie prawidłowego ciśnienie i wspomaganie procesu myślenia i uczenia się. Razem z magnesem potas może również chronić przed skurczami. Spożywając jednak te owoce należy pamiętać, że wartość odżywcza tych owoców zmienia wraz ich dojrzewaniem.

Banany stają się coraz słodsze wraz z dojrzewaniem dzięki zawartości enzymów zmieniających zawartą w nich skrobię w cukry proste (glukozę i fruktozę). Tutaj właśnie musimy wybrać na czym zależy nam bardziej. Jeśli koktajl który przygotowujemy ma być np. naszym drugim śniadaniem i nie jest posiłkiem po treningowym lepiej abyśmy wybrali banany bardziej zielone aby uniknąć zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Jeśli z kolei chcemy spożyć posiłek potreningowy w postaci płynnej, możemy spokojnie skorzystać z bananów bardzo dojrzałych, nawet takich z czarnymi kropkami. Udowodniono, że bardzo dojrzałe banany wydzielają substancję zwaną TNF (z ang. tumor necrosis factor – czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki rakowe a ponadto mocno żółte banany są o wiele bardziej pomocne we wzmacnianiu systemu odpornościowego

Awokado (1/2) – genialny i pyszny owoc – doskonałe źródło glutationu oraz luteiny – ważnych antyoksydantów, jeszcze lepsze źródło potasu niż banan, źródło kwasu foliowego oraz witamin B, E i K. Można by długo wymieniać więc nie zapominajcie o awokado przygotowując swoje koktajle.

AVOCADO_infografika_LDPrzy okazji ciekawa infografika dot. awokado :)

Żółtka jaj (2 szt.) – jeden z najcenniejszych pokarmów jakie można sobie wymyślić. Chyba każdy wie, że jajka to źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że więcej białka znajduje się właśnie w żółtkach. Żółtko jaja zawiera ok 15g białka na 100g, natomiast białko jaja to „tylko” 11g białka na 10g. Oczywiście średnie żółtko waży ok 20g a białko ok 35g ale fakt jest taki, że lepszym źródłem białka jest właśnie surowe żółtko które umieszczamy w naszym koktajlu w ilości 2-3 sztuk.

Co więcej, żółtko jaja kurzego zawiera praktycznie pełną gamę witamin, w tym również tak potrzebną nam i trudną do dostarczenia z żywności witaminę D oraz minerały, w tym m.in selen. Opowieści o jedzeniu max kilku jajek tygodniowo i strasznym cholesterolu możecie wsadzić między bajki. To temat na osoby artykuł albo powód aby sięgnąć po książkę „Mity o cholesterolu” Waltera Hartenbacha. Gorąco polecam lekturę!

Olej kokosowy nierafinowany (15g) – o tym produkcie można by napisać osobny długi artykuł i z pewnością wkrótce taki pojawi się na naszym blogu. Tym którzy nie znają jednak właściwości oleju kokosowego postaram się kilku słowach opisać dlaczego nigdy nie brakuje go w mojej kuchni:

  • olej kokosowy zawiera ok 90% najbardziej stabilnych, idealnie nadających się do smażenia tłuszczów nasyconych,
  • zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT) które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych. Przechodzą one bowiem z przewodu pokarmowego bezpośrednio do wątroby, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii lub zmieniane w ciała ketonowe,
  • kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.

Mleko kokosowe (100ml) – wybierajcie to z najmniejszą ilością składników. Możecie skorzystać z mleka kokosowego w postaci napoju, czyli wody z dodatkiem 8% kokosa – wówczas używamy 100ml, lub też możecie wybrać gęste mleko kokosowe (nawet ponad 80% kokosa w składzie), bardziej przypominające pastę – ale wówczas dodajcie do koktajlu jedynie łyżkę i resztę rozcieńczcie wodą.

Sezonowe owoce lub mrożonki (garść) – do smaku. Wybieracie swoje ulubione, np. truskawki, maliny, borówki. W zimie mrożone lub kiwi czy też ananas. Wedle uznania.

Porcja odżywki białkowej (40g) – dla podwyższenia wartości protein w koktajlu możecie dodać ulubionej odżywki białkowej. Najlepiej jeśli byłby to izolat, praktycznie pozbawiony węglowodanów. Smak wg Waszego uznania. Wiadomo – świetnie pasuje tu smak kokosowy ale wanilia, czekolada, owocowy na pewno też będzie pasował.

 

Przygotowanie

Do blendera kielichowego wrzucamy łyżkę oleju kokosowego i zalewamy odrobiną wrzątku aby się rozpuścił. Resztą wrzątku opłukujemy jaja po czym rozdzielamy żółtka od białek (białka można zostawić na przygotowanie omletu lub też bez z ksylitolem). Do blendera dodajemy całego banana, połowę awokado i żółtka. Zalewamy całość mlekiem kokosowym (opcjonalnie wodą) i dodajemy ulubione owoce (truskawki, maliny, borówki itp.). Całość miksujemy. Tak przygotowany koktajl może spokojnie pełnić rolę pierwszego lub drugiego posiłku dodając Wam sporej ilości energii i zapewniając uczucie sytości na długi czas.

 

Zobacz także

 

Wartości odżywcze

Podaję tutaj wartości odżywcze wyliczone dla ilości składników podanych powyżej. Nie sugerujcie się tym i sami dobierajcie odpowiedni proporcje do swoich potrzeb.

Białko 42g

Węglowodany 29g

Tłuszcz 37g

Energia 650 kcal

 

10% rabatu na Blendery i inne urządzenia w sklepie vitamoc.pl !

Jak zapewne zauważyliście na zdjęciach, w naszej kuchni pojawił się nowy blender. Jest to Blender 1680W. G21 SMART Smoothie Vitality czyli już drugie urządzenie ze sklepu vitamoc.pl w naszej kuchni. Obecnie testujemy to urządzenie i za jakiś czas opublikujemy dla Was jego recenzję. Tymczasem przypominamy, że cały czas mamy dla Was 10% rabatu na zakup dowolnego urządzenia ze sklepu vitamoc.pl . Może to być właśnie blender, wyciskarka do owoców lub suszarka do żywności. Kod „fitnessfood” wpisać należy w pole KUPONY przy składaniu zamówienia w sklepie internetowym vitamoc.pl. Pole KUPONY pojawi się w lewej dolnej części ekranu, po dodaniu produktu do koszyka, a przed formularzem pytającym o dane do wysyłki.

 

17 komentarzy
  • Awokado jest w ogóle nie wyczuwalne w tym koktajlu… Zresztą, jak można go nie lubić? ;)

  • Ciekawy przepis. Ja do tej pory łączyłem jedynie banana, mleko oraz białko. Na awokado bym nie wpadł. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie.

  • Ciekawa sprawa z tym ograniczaniem węglowodanów przed południem.

  • Niezbyt to białkowo-tłuszczowe przez tego banana. Za dużo daje węgli.

  • Nie mogę się do końca z tym zgodzić. Jeśli spojrzeć na to skąd pochodzi kaloryczność tego koktajlu, to 82% pochodzi z tłuszczów a reszta z węgli.

  • To awokado nie jest tu dla smaku, tylko dla wartości odżywczych i zwiększenia ilości tłuszczy w koktajlu :)

  • Koktail białkowo tłuszczowy a podany pierwszy składnik to banan… ba, dwa banany! no i makro nie bardzo mi się zgadza bo z dwóch bananów i garści owoców napewno jest więcej węgli, no chyba że banany baaardzo malutkie. Podaje mój patent na drugie śniadanie – rownież w formie koktailu: 1 mały banan :-) 40g płatków jaglanych, garść orzechów włoskich (ok 25g), garść orzechów nerkowca (ok 25g), miarka WPC, 250ml mleka 1,5% bez laktozy… i na 4h spokój z głodem. Polecam i pozdrawiam!

  • Oczywiście, węglowodany są składnikiem tego koktajlu ale gdyby spojrzeć skąd pochodzi większość kcal w takim szejku wyjdzie nam, że ponad 80% kalorii pochodzi z B i T. Stąd też nazwa, że koktajl jest białkowo tłuszczowy :) Banan jest tutaj swego rodzaju nośnikiem, bez niego nie byłoby w ogóle gęstości a koktajl bardziej przypominałby napój.

  • Jako że od jakieś czasu jem śniadania BT, pozwolę sobie zadać pytanie w tym miejscu. Spożywam 2 jajka dziennie, czasem plasterek boczku, rzadko wieprzowina, pozostale źródła tluszczu to oliwa, awokado, orzechy, max 5-10 g/dobę masło klarowane lub olej kokosowy. Ogólnie tłuszcze ok 60 g/dobę ( ważę ok.62 kg, 160 cm wzrostu, ćwiczę trochę siłowo, ok 3x w tyg, praca siedząca). Węglowodany i białka z rozsądnych źródeł. Z powyższego mogłoby wynikać, że wszystko ok. Ostatnio zrobiłam badania krwi i okazało się że mam cholesterol całkowity 241, jakby trochę dużo. Co o tym sądzicie?
    p.s. koktajl super ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry