- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Vivio
Nasiona Chia posiadają potężne wartości odżywcze o właściwościach leczniczych i zdrowotnych. Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy B1,B3,E, wapń (więcej niż mleko), cynk, niacyna, żelazo (więcej niż szpinak), magnez, potas, fosfor. Magnez wspomaga układ nerwowy kojąc nerwy, potas obniża ciśnienie krwi, wapń i fosfor wzmacnia kości.
Ponadto nasiona Chia odznaczają się wysoką zawartością pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka ok. 20% dlatego są nieocenionym źródłem protein dla sportowców i wegetarian. Chia to również bogactwo kwasów Omega3 i Omega 6.
Właściwości nasion Chia:
- bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6,
- są bogatym źródłem błonnika (25%) wspomagającego perystaltykę jelit, dlatego poleca się je osobom walczącym z nadwagą i otyłością,
- są bogatym źródłem antyoksydantów oraz wielu witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk,
- charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%),
- ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są doskonałym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport,
- spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste,
- nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
Zastosowanie:
- nasiona w całości - jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i ryżu oraz ziemniaków, jako dodatek do omletów, naleśników i gofrów lub jako przekąska,
- zmielone nasiona - do łączenia z mąką przy wypieku chleba, do zagęszczania zup, sosów, koktajli po treningowych,
- w formie naparu (żelu) przygotowanego poprzez zalanie gorącą wodą,
- w formie tłoczonego z nasion oleju.
Waga: 250g
Składniki: Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.)
Informacje dla alergików: Produkt może zawierać gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
Uwaga: Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g dziennie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 2096 kJ/ 505 kcal
- Tłuszcz: 31 g
- - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,3 g
- Węglowodany: 25 g
- - w tym cukry: 0 g
- Białko: 20 g
- Sól: 0,04 g