Kakaowe brownie

Kakaowe brownie, czyli tak po prostu nasz polski murzynek, to jedno z moich ulubionych, zaraz za sernikiem ciast. Próbowałam już wersji przygotowanej z fasoli (że niby taka fit ;) ale ta którą Wam dziś przedstawię jest o niebo smaczniejsza. Przygotowana nadal z dobrej jakości produktów, z pominięciem białego cukru co pozwoli oczywiście zaoszczędzić trochę kalorii i stosunkowo łatwa do przygotowania. Sprawdźcie sami!
Przepis na kakaowe brownie
- 100 g masła klarowanego Ghee
- pół szklanki prawdziwego kakao
- 3 całe jaja
- pokruszona laska wanilii
- cukier brzozowy (według uznania)
- ¾ szklanki mąki jaglanej + kasztanowej
- migdały do dekoracji
- Masło klarowane roztop i wymieszaj dokładnie z kakao. Następnie dodaj cukier brzozowy, wanilię i wymieszaj do rozpuszczenia. W oddzielnej miseczce roztrzep jaja, jak do omleta i wymieszaj z masą. Potem przesiej mąkę, możesz też dodać szczyptę soli.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
- W tym czasie posiekaj migdały, wymieszaj z malinami i wiórkami kokosowymi. Posłuży to jako dekoracja i dodatek.
Migdały – prozdrowotne właściwości
- mają pozytywny wpływ na cerę, skórę i paznokcie
- pozytywnie wpływają na układ nerwowy: zawierają dużo witamin z grupy B
- to świetny antyoksydant! Zawierają bardzo dużo witaminy E
- migdały dobrze wpływają na pracę mózgu, dzięki zawartej w nich cholinie
- migdały zawierają żelazo, magnez, potas, cynk – wspierają pracę serca, tonizują mięśnie, poprawiają trawienie
W każdym przepisie warto stosować różne dodatki, które będą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie. Możesz zastosować też inne orzechy – każde z nich to bogactwo witamin i minerałów.
Autorka, Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje, a wszystkie weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.