Teraz czytasz
Kokos – król orzechów – produkty z kokosa

Kokos – król orzechów – produkty z kokosa

kokos

Kokos. Według mnie najprawdziwszy super food. Orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych MCT, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Posiadający zarówno kulinarne jak i kosmetyczne zastosowanie i wiele wcieleń, o których przeczytacie poniżej:

Kokos i olej kokosowy

Olej kokosowy to najbardziej popularny produkt otrzymywany z orzecha kokosowego. Napisano o nim już chyba wszystko. Nie ma właściwie bloga czy portalu o zdrowym odżywianiu, na którym nie można by przeczytać o właściwościach tego oleju. Jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jest bogaty w niezbędne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, jak żelazo i magnez. Olej kokosowy stanowi łatwo przyswajalne źródło energii, pobudza przemianę materii, wpływa pozytywnie na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego, poprawia wchłanianie substancji odżywczych.

Jak dobrze wiecie, wyróżniamy dwa rodzaje oleju kokosowego:

  • nierafinowany
  • rafinowany

Olej kokosowy nierafinowany, inaczej extra virgin to olej wysokiej jakości olej tłoczony na zimno. Można go poznać szczególnie po wyraźnym kokosowym zapachu i smaku. Jest idealny do spożycia na zimno, jako składnik np. koktajlów białkowo tłuszczowych lub też do smażenia potraw na słodko, np. naleśników lub placków owsianych. Wiele pań stosuje go również z powodzeniem w kosmetyce jako środek odżywiający skórę i włosy.

Olej kokosowy rafinowany, pozbawiony jest aromatu kokosowa ale nadal nadaje się doskonale do smażenia. Jest to bardzo stabilny nasycony tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Dlatego właśnie znajduje najczęściej zastosowanie w kuchni zamiennie ze smalcem i masłem klarowanym. Jest znacznie tańszy od swojego nierafinowanego odpowiednika ale jak widać również bardzo przydatny.

Woda kokosowa jako naturalny izotonik

Woda kokosowa określana naturalnym izotonikiem, prawdopodobnie najzdrowsza woda na świecie. Delikatny płyn z wnętrza młodego, zielonego orzecha palmy kokosowej. Nie należy mylić jej z mlekiem kokosowym które ma inny kolor, smak, właściwości i zastosowania. Jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim potasu, wapnia i fosforu. Zawiera witaminy z grupy B : B1, B2, B3 , B5 , B6 oraz witaminę C, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Woda kokosowa ma działanie silnie nawadniające (zawiera dwa razy więcej potasu niż banan), dlatego też znajduje zastosowanie wśród sportowców. Może być doskonałą bazą do koktajli spożywanych około treningowo. Do jej najważniejszych właściwości zaliczyć należy poprawę odporności organizmu a także pozytywny wpływ na regenerację i nawilżanie oraz zapobieganie starzeniu się skóry.

Mleko kokosowe o dobrym składzie

Mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób nietolerujących laktozy. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej typu curry, koktajli takich jak indyjskie mango lassie lub też słodkich sosów. Można je również wykorzystać jako dodatek do kawy, szczególnie wraz z olejem kokosowym i maśłem klarowanym świetnie sprawdzi się w przygotowaniu kuloodpornej kawy.

Kupując mleko kokosowe w puszcze lub w kartoniku zawsze dobrze zwrócić uwagę na jego skład. Oczywiście im wyższa zawartość mleka kokosowego tym lepiej. W naszym sklepie znajdziecie produkty tego typu, w których mleko kokosowe stanowi nawet 80% składu. Resztę powinny stanowić woda i ewentualnie naturalne zagęstniki takie jak np. guma guar. Starajcie się unikać mleka kokosowego w którym znaleźć można konserwanty i utrwalacze. Oznaczenie BIO gwarantuje zawsze, że skład danego produktu jest w 100% naturalny.

Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą również spróbować przygotować mleko kokosowe własnego wyrobu. W internecie można znaleźć sporo przepisów na domowe mleczko kokosowe do którego wytworzenia potrzeba jedynie wiórków kokosowych i wody.

Kokos – mąka

To produkt pozyskiwany ze zmielenia na drobny proszek stałych części wnętrza orzecha kokosowego. Charakteryzuje ją łagodny smak i zapach kokosa, dzięki czemu nadaje się idealnie do słodkich i aromatycznych wypieków, do użycia których potrzeba zawierającej niestety gluten mąki pszennej. Ponieważ mąka kokosowa jest mąką bezglutenową, nie posiada ona właściwości plastycznych potrzebnych do wypieku puszystego i sprężystego pieczywa. Nie jest to oczywiście przeszkodą, bo eksperymentalne połączenia mąki kokosowej z innymi rodzajami bezglutenowych mąk takich jak np. mąka kasztanowa czy też mąka ryżowa sprawia, daje bardzo dobre efekty umożliwiające stworzenie ciekawych, słodkich i zdrowych wypieków. Korzystając z mąki kokosowej należy pamiętać, iż bardzo mocno wchłania ona wilgoć, dlatego należy dawkować ją z wyczuciem. Dobrze jest więc stopniowo dodawać ją do pozostałych, mokrych składników ciasta kontrolując jego gęstość i pilnując aby nie otrzymać zbyt suchego wypieku. Jest to co prawda drobne utrudnienie w jej stosowaniu ale dzięki temu, ta stosunkowo droga mąka okazuje się być bardzo wydajna w zastosowaniu.

Jeśli dodamy do tego jej kolejne zalety takie jak stosunkowo wysoka zawartość błonnika i względnie niewielka ilość  węglowodanów okazuje się, że jest ona produktem o niewielkim wpływie na poziom cukru we krwi, przez co staje się doskonałym produktem dla diabetyków. Co więcej, warto tu również zaznaczyć, że 100g mąki kokosowej zawiera blisko 9 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to triglicerydy średniołańcuchowe (z angielskiego medium-chain triglyceride czyli MCT) – charakteryzujące się działaniem ochronnym i wyraźnych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybicznych. Są to tłuszcze bardzo dobrze przyswajalne, które nasz organizm trawi łatwiej niż inne kwasy tłuszczowe, ponieważ do ich rozkładu nie jest potrzebna obecność żółci i lipazy.

Zobacz także
bananowe

Kokos i pasta kokosowa

To następne wcielenie orzecha kokosowego. Dostępna w postaci kostki sprzedawanej w kartoniku lub w słoiku. W temperaturze pokojowej posiada stałą postać i nadaje się do spożycia jedynie poprzez pokruszenie lub zeskrobanie jej łyżeczką. W takie postaci nadaje się ona na przykład jako posypka do gorących orientalnych dań. Wystarczy jednak zmieszać pastę kokosową z odrobiną gorącej wody aby otrzymać gęsty i aromatyczny krem kokosowy, który możemy użyć jako smarowidło do placków, naleśników i ciastek.

Plastry kokosowe i chipsy kokosowe

Czyli kolejne oblicze orzecha kokosowego. Tym razem w formie doskonałej, bogatej w tłuszcz przekąski lub dodatku do jaglanki albo wypieków. Oba produkty są chrupkie i charakteryzują się wyraźnym kokosowym aromatem. Dobrze mieć je pod ręką za każdym razem kiedy najdzie nas ochota na słodkie. To doskonała alternatywa.

Wiórki kokosowe

Możemy zastosować dosłownie wszędzie. Sam najczęściej dodaje je do omletów na bazie płatków jaglanych. Z powodzeniem mogą być elementem koktajli lub dietetycznych deserów. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na fit lub paleo wersje rafaello, z wykorzystaniem wiórków kokosowych właśnie. Podobnie jak pozostałe produkty z kokosa się one doskonałym uzupełnieniem kwasu laurynowego i kaprylowego w diecie.

Kokos – cukier kokosowy

To kolejny uboczny produkt palmy kokosowej. Proces jego otrzymywania dzielimy na dwie fazy. Najpierw należy zebrać soku mleczny z kwiatów w procesie zwanym „tappingiem”, a następnie  otrzymany wcześniej sok odparowuje się poprzez znaczne podniesienie jego temperatury. Sok z kokosa zbiera się poprzez wykonywanie nacięć w kolbie drzewa, która zawiera tysiące kwiatów. Proces podgrzewania soku z kokosa przeprowadza się w bardzo dużych wokach, a produkt końcowy, czyli cukier może mieć postać lekko brązowych kryształków lub też syropu kokosowego o kolorze zbliżonym do syropu daktylowego. Największą zaletą cukru kokosowego jest jego stosunkowo niski indeks glikemiczny (35), co znaczy, że wywołuje on po spożyciu mniej drastyczny pik w poziomie cukru we krwi. Oczywiście należy pamiętać, że to cały czas cukier i nie możemy używać go tak swobodnie jak np. erytrolu czy stewii. Kolejne bogactwo, które daje nam kokos!

Jak sami widzicie, ciężko jednym tchem wymienić wszystkie produkty, które oferuje nam kokos, a co dopiero ich wszystkie pozytywne właściwości i zastosowanie. Tytułowy przydomek Król Kokos nie jest więc przypadkowy. A które z jego wcieleń jest Twoim ulubionym? :)

7 komentarzy
  • Czemu? Zapach kokosowy jest bardzo przyjemny i ma wiele własności zdrowotnych, chociaż bezzapachowy również posiada wiele właściwości zdrowotnych. Kupiłam ostatnio nasiona chia takie jak na ostatnim zdjęciu i są bardzo dobre ;) Możesz coś powiedzieć o właściwościach takich nasion, bo słyszałam, że są bardzo zdrowe, ale niewiele o nich wiem ?

  • Do tej pory wszędzie czytałam, żeby nie smażyć na rafinowanym oleju kokosowym, bo jest on pozbawiony swoich właściwości i np. nie pobudza przemiany materii. Chciałabym się dowiedzieć, to jak to w końcu jest?:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Do góry