Acerola, nazywana wiśnią z Barbados, to roślina ceniona przede wszystkim ze względu na swoje owoce. Cechują się one bardzo wysoką zawartością witaminy C – dostarczają jej więcej niż jakikolwiek inny owoc jadalny. Oprócz tego są znakomitym źródłem witamin A, E, B1, B2, B3, minerałów i antyoksydantów. Warto wprowadzić ten owoc do swojej diety, chociażby w celu uzupełnienia niedoborów żywieniowych.
Spożywanie owoców aceroli może przynieść pewne korzyści zdrowotne. Mają one korzystny wpływ na kondycję skóry i naczyń krwionośnych, pełnią rolę profilaktyczną względem chorób cywilizacyjnych, mogą wspomagać walkę z otyłością, sprzyjają poprawie odporności, mają swój udział w redukcji uczucia zmęczenia i znużenia.
Gorąco polecamy suplementy z aceroli. Miąższ owoców jest delikatny i nie nadaje się do długiego przechowywania, ale przetworzenie go do koncentratu albo postaci sproszkowanej pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze