Acai to owoce nazywane superjagodami. Pochodzą z tropikalnych lasów amazońskich, są niewielkie, ale wyjątkowo zasobne w składniki odżywcze, jakich potrzebuje ludzki organizm. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, są fantastycznym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i pełnowartościowego białka o modelowym aminogramie.
Wśród wielu korzyści płynących ze spożywania jagód acai wymienia się m.in. uzupełnienie niedobór żywieniowych, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, immunologicznego i nerwowego, regulację procesów trawiennych, ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Można potraktować je także jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Jagody acai są delikatne i nietrwałe. Na szczęście poddane procesom liofilizacji zachowują wszystkie wartości odżywcze. Zamknięte w kapsułkach zdają się być idealną opcją dla osób, które chcą korzystać z ich dobrodziejstw.